înapoi

Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia

Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia este unul dintre monumentele istorice însemante ale județului Ilfov. Acesta a fost înălțat la inițiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu în perioada de tranziție dintre secolele XVII-XVIII. Acesta este reprezentativ pentru stilul arhitectural brâncovenesc și de-a lungul timpului a trebuit să treacă prin multe încercări. După ce domnitorul moare în 1714, palatul este tranformat de turci în han. În Primul Război Mondial suferă din cauza bombardamentelor și, ulterior, ajunge în posesia familiei Bibescu, care în anii '20 îl renovează. Devine destinație a cercurilor culturale ale vremii și se bucură de vizita unor mari persinalități ca: Regele Carol I, Regina Maria și Regele Ferdinand, Winston Churchill, Marcel Proust, Nicolae Iorga și mulți alții. Numele palatului vine de la văduva boierului Mogoș de la care a fost cumpărat domeniul. În cadrul acestuia se află, pe lângă palat (care e sediul Muzeului Tradiţiei Aulice), Cuhnia (vechea bucătăria brâncovenească), vila d’Elchingen (unde se țin conferințele), turnul porții, biserica „Sfântul Gheorghe”, plus capela, serele și biblioteca Marthei Bibescu.

 

 

 

 

 

Actualmente aici funcționează și un restaurant. Așadar, hai la palat!

Adaugi "Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 14 atracții turistice din Ilfov?
Reviews
  • Palatul a fost construit până în 1702 de către Constantin Brâncoveanu în stil brâncovenesc, stil utilizat anterior și la un alt palat al voievodului, construit de acesta la Potlogi. Lucrarea a fost terminată în ziua de 20 septembrie 1702, conform pisaniei de pe latura de răsărit a palatului. Data începerii construcției nu este cunoscută, dar se știe că Brâncoveanu a început să cumpere pământ în zonă din 1681. Brâncovenii după moartea domnitorului (1714-1832) După 1714, când Constantin Brâncoveanu a fost executat la Constantinopol împreună cu fiii săi, toată averea familiei a fost confiscată de otomani iar palatul a fost transformat în han. Răscumpărat de domnitorul Ștefan Cantacuzino, el a revenit apoi marelui ban Constantin Brâncoveanu, nepotul domnitorului, și a rămas în posesia familiei până la începutul secolului al XIX-lea. Palatul a fost devastat de otomani în timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, deoarece marele ban Nicolae Brâncoveanu ținuse partea rușilor în conflict. O nouă distrugere a palatului a avut loc cu ocazia revoluției din 1821 când ultimul urmaș al Brâncovenilor, Grigore Brâncoveanu, a fugit la Brașov și clădirea a fost ocupată de panduri. Sub regimul comunist (1945-89) După 6 martie 1945, moșia a fost naționalizată forțat de guvernul comunist, Martha Bibescu obținând de la autorități declararea ca monument istoric a palatului, pe care încă îl mai deținea. Prințesa a plecat însă definitiv din țară în septembrie 1945, lăsând palatul fiicei sale Valentina și soțului ei, Dimitrie Ghika-Comănești, fiul lui Eugen Ghica-Comănești. În 1949, palatul a fost și el naționalizat, Valentina și Dimitrie Ghika-Comănești fiind arestați. Până în 1957, clădirea a fost devastată și devalizată, colecțiile de artă fiind furate și dezmembrate. Abia în 1957 palatul a devenit sediul secției feudale a Muzeului Național de Artă, fiind restaurat începând cu 1977.
  • Nota 10+.Locul unde istoria se imbina armonios cu cultura si cu frumusetea peisajelor, a lacului, a parcului foarte bine ingrijit - curatenie, gradini foarte frumoase si foarte bine ingrijite. Locatie foarte curata, servire ireprosabila. Personal amabil. Recomand !
  • Un loc care isi pastreaza farmecul de odinioara prin prezenta palatului dar e si amenajat modern cu alei, bancute, felinare, barcute, biciclete, carturi, terase, etc. Daca nu era asa departe de mine mergeam mai des.
  • Printre cele mai frumoase parcuri, curat, iarba tunsa, udata, foarte placut! Aprecieri administratiei!
  • Foarte placut. Linistit, curat, natura si istorie.

Intrare cu plată

5 lei/persoană
1h

Timp mediu de vizitare

*60

Program:

  • Duminică 10:00 - 20:00
  • Luni Închis
  • Marți 10:00 - 20:00
  • Miercuri 10:00 - 20:00
  • Joi 10:00 - 20:00
  • Vineri 10:00 - 20:00
  • Sâmbătă 10:00 - 20:00
*

Programul de iarnă: Marți-Duminică: 09-17

Adresă și contact:

str. Valea Parcului nr. 1, sat Mogoșoaia, com. Mogoșoaia, jud. Ilfov

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Muntenia:

Iți recomandăm în Teleorman următoarele locații :

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.

Iți recomandăm în București următoarele locații :

Spectacol la Opera Națională București

Spectacol la Opera Națională București

Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.