Muzeul Satului Maramureșean se găsește în orașul Sighetu Marmației.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se află în Baia Mare.
Parcul Natural Munții Maramureșului e unul dintre cele mai cunoscute și vestite din țară, asta poate și pentru că e cel mai mare, măsurând o suprafață de circa 150.000 de hectare, pe cuprinsul a zece localități maramureșene.
Tăurile şi turbăria de la Hoteni mai au și denumirea de „Tinoavele plutitoare de la Hoteni”.
Lacul Albastru, considerat monument al naturii și declarat arie protejată prin lege, se află pe teritoriul orașului Baia Sprie, pe Dealul Minei.
Mănăstirea Bârsana își începe povestea încă din timpul ultimilor mari voievozi maramureșeni, Balcu și Drag, din secolul al XIV-lea.
Muzeul de mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare este apreciat ca fiind cel mai mare muzeu regional al continentului european, care a adunat vreme de circa un sfert de veac peste 25.000 de splendori ale subsolului.
Memorialul Durerii din Sighet sau Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței cuprinde grupul statuar Cortegiul Sacrificaților, Centrul internațional de studii asupra comunismului (ce are sediul în București) și, la 2,5 kilometri, Cimitirul Săracilor.
Cimitirul Vesel din Săpânța este obiectivul care a consacrat Maramureșul grație modului artistic, simplu și nostim de a vedea viața.