înapoi

Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel din Săpânța este obiectivul care a consacrat Maramureșul grație modului artistic, simplu și nostim de a vedea viața. Cele peste 900 de cruci de lemn sculptate și pictate în culori vii, fiecare într-un mod unic și personalizat, au transformat cimitirul dintr-un loc trist și gri, într-unul care prinde viață și chiar stârnește râsul pe alocuri datorită versurilor. Cel care lucrează crucile din lemn de stejar are triplă responsabilitate: să fie un bun sculptor, pictor și poet. De o astfel de performanță a dat dovadă cel care a pornit acest „stil”, Stan Ioan Pătraș (1908 - 1977), cât și urmașul lui de acum, Dumitru Pop Tincu. Ideea creării acestora își are rădăcinile în cultura dacilor, care întâmpinau moartea cu veselie și nașterea cu plâns. Lângă cimitir se poate vizita, de asemenea, și casa memorială a primului sculptor. Culoarea predominantă pe fundal este albastrul. Textele compuse în funcție de viața fiecărei persoane, având uneori și amprente comice, crucile sculptate cu iscusință și pictate naiv întregesc originalitatea locului. Este recunoscut ca fiind al doilea loc din lume ca autenticitate. 

Nu mai este nevoie să mai stai pe gânduri și pregătește-te de drum!

Adaugi "Cimitirul Vesel din Săpânța" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Maramureș?
Reviews
 • Este o locație interesantă. Nu sunt chiar vesele povestile de pe cruci, sunt mai degrabă informații despre cel ingropat acolo. Taxa de intrarea este modică, dacă sunteți în zonă merită să vedeți cimitirul. Fiind fotograf mie mi-a placut să fotografiez locația.
 • Am ramas dezamagit putin vis a vis de reclama acestui loc. In loc de Cimitirul Vesel, l-as numi mai degraba Cimitirul Dramatic pictat vesel. Este un loc interesant si unic prin coloratura albastra insa nu am gasit nimic vesel in textele de pe morminte....
 • Merita vizitat doar pentru ca e altceva si nu mai vezi nicaieri un asemenea loc. E mult prea laudat pentru ceea ce ofera, ok, este unic in lume dar asta nu e o scuza pentru toate minusurile ce le ofera, anume: Morminte neingrijite. Cruci neingrijite, avand scrisul indescifrabil sau greu lizibil. Morminte aglomerate, lipsind intre ele o cale de acces, practic te deplasezi pe temeliile mormintelor si te impiedici la tot pasul. Multa aglomeratie atat de turisti cat si de comercianti aflati in fata cat si in curtea cimitirului. Multe, multe obiecte kitschoase vandute de comercianti, mai ales cei din curtea cimitirului, care nu stiu cum au ajuns sa isi amplaseze standurile acolo. Pe scurt, in ceea ce priveste organizarea, ea tinde spre zero, 4 stele doar pentru ca e un loc unic, care, cu toate minusurile, merita vizitat, o data in viata, a 2-a oara deja e prea mult.
 • Dragut, insa mi s-a parut ca este creata o imagine exagerata in jurul lui. Foarte aglomerat iar crucile sunt f inghesuite, abea mergi printre ele, mare parte dintre ele cu mesaje care nu mai puteau fi descifrate..
 • Cu foarte mici excepții, nu prea e vesel.. Mai curând e albastru. Biserica din curte este în construcție și este mare. Intrarea e 5lei, fară reducere pentru elevi și studenți. În jurul intrarii se dezvoltă obișnuitele tarabe cu kitchuri ce imită tradiția populară. Printre ele mai vezi pe gard câte o țesatură de lână autentică, însă prost prezentată. Dacă sunteți în zonă, bifați și vizita la cimitir, însă fară mari așteptări.

Intrare cu plată

5 lei/persoană
1h

Timp mediu de vizitare

Program:

 • Duminică 10:00 - 18:00
 • Luni 10:00 - 18:00
 • Marți 10:00 - 18:00
 • Miercuri 10:00 - 18:00
 • Joi 10:00 - 18:00
 • Vineri 10:00 - 18:00
 • Sâmbătă 10:00 - 18:00

Adresă și contact:

DJ nr. 183, sat Săpânța, com. Săpânța, jud. Maramureș

Contactează:

Vezi telefon
  Arată-mi sugestii din Maramureș:

Iți recomandăm în Satu Mare următoarele locații :

Teatru în Satu Mare

Teatru în Satu Mare

Teatrul de Nord din orașul Satu Mare începe să-și scrie povestea încă din anul revoluției române și europene, 1848.

Concert simfonic la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare

Concert simfonic la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare

Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea și se numără printre cele cinci săli cu cea mai bună acustică pentru concerte din țară.

Muzeul județean Satu Mare

Muzeul județean Satu Mare

Muzeul Județean Satu Mare a pornit de la primele colecții din cercul Kölcsey prin 1891, urmând ca în 1905 să se inaugureze muzeul municipal.

Pădurea cu pini Comja

Pădurea cu pini Comja

Pădurea cu pini Comja este o rezervație naturală de tip forestier, ce se întinde atât pe cuprinsul județului Satu Mare, cât și în cel vecin, Maramureș, respectiv orașul Seini și comuna Orașul Nou, satul Rașca.

Cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit

Cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit

Cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit înfățișează pe viu prezența de aproape două milenii a poporului dac pe aceste meleaguri.

Băile Puturoasa

Băile Puturoasa

Băile Puturoasa sunt, pe lângă cele de la Tășnad, cam tot la fel de cunoscute.

Iți recomandăm în Maramureș următoarele locații :

Muzeul satului Maramureșean

Muzeul satului Maramureșean

Muzeul Satului Maramureșean se găsește în orașul Sighetu Marmației.

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se află în Baia Mare.

Parcul Natural Munții Maramureșului

Parcul Natural Munții Maramureșului

Parcul Natural Munții Maramureșului e unul dintre cele mai cunoscute și vestite din țară, asta poate și pentru că e cel mai mare, măsurând o suprafață de circa 150.000 de hectare, pe cuprinsul a zece localități maramureșene.

Tăurile şi turbăria de la Hoteni

Tăurile şi turbăria de la Hoteni

Tăurile şi turbăria de la Hoteni mai au și denumirea de „Tinoavele plutitoare de la Hoteni”.

Tradiții și agrement pe Drumul moștenirii maramureșene

Tradiții și agrement pe Drumul moștenirii maramureșene

Drumul verde sau Drumul moștenirii maramureșene propune o călătorie în ținutul lemnului și al apei din Maramureșul istoric.

Ski pe pârtiile de la Cavnic

Ski pe pârtiile de la Cavnic

Pârtiile de ski din Cavnic, situate de-a lungul râului cu același nume, chiar la poalele munților Gutâi, atrag în sezonul rece al fiecărui an numeroși turiști, care vin pentru a se bucura de zăpadă și pentru a practica sporturile specifice iernii.