Lacul Albastru, considerat monument al naturii și declarat arie protejată prin lege, se află pe teritoriul orașului Baia Sprie, pe Dealul Minei. Unicitatea și spectaculozitatea acestuia se datorează fenomenului încă nedeslușit al fluctuării culorilor. În fiecare anotimp apa lacului capătă nuanțe diferite. În sezonul cald trece de la albastrul deschis ori închis la nuanțe de verde smarald. O dată cu venirea sezonului rece se schimbă și cromatica lacului, având nuanțe de verde închis ori maronie. Are o adâncime ce măsoară patru metri și cei care vin aici se pot plimba pe jos, cu bicicleta ori cu ATV-urile. Lacul s-a format în urma prăbușirii galeriilor minelor care erau în zonă, datorită ploilor, fiind un proces natural, în urma căruia a rezultat un loc deosebit și neasemuit al naturii. O legendă a localnicilor susține că adâncimile acestuia ar ajunge până la Marea Neagră, iar localitatea apropiată ar fi în primejdie.
Că este sau nu așa, deocamdată nu se știe sigur, însă e cert că merită să te bucuri de splendoarea lacului albastru al Maramureșului.
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
orașul Baia Sprie, jud. Maramureș
Website:
http://www.laculalbastru.ro/Teatrul de Nord din orașul Satu Mare începe să-și scrie povestea încă din anul revoluției române și europene, 1848.
Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea și se numără printre cele cinci săli cu cea mai bună acustică pentru concerte din țară.
Muzeul Județean Satu Mare a pornit de la primele colecții din cercul Kölcsey prin 1891, urmând ca în 1905 să se inaugureze muzeul municipal.
Pădurea cu pini Comja este o rezervație naturală de tip forestier, ce se întinde atât pe cuprinsul județului Satu Mare, cât și în cel vecin, Maramureș, respectiv orașul Seini și comuna Orașul Nou, satul Rașca.
Cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit înfățișează pe viu prezența de aproape două milenii a poporului dac pe aceste meleaguri.
Băile Puturoasa sunt, pe lângă cele de la Tășnad, cam tot la fel de cunoscute.
Muzeul Satului Maramureșean se găsește în orașul Sighetu Marmației.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se află în Baia Mare.
Parcul Natural Munții Maramureșului e unul dintre cele mai cunoscute și vestite din țară, asta poate și pentru că e cel mai mare, măsurând o suprafață de circa 150.000 de hectare, pe cuprinsul a zece localități maramureșene.
Tăurile şi turbăria de la Hoteni mai au și denumirea de „Tinoavele plutitoare de la Hoteni”.
Drumul verde sau Drumul moștenirii maramureșene propune o călătorie în ținutul lemnului și al apei din Maramureșul istoric.
Pârtiile de ski din Cavnic, situate de-a lungul râului cu același nume, chiar la poalele munților Gutâi, atrag în sezonul rece al fiecărui an numeroși turiști, care vin pentru a se bucura de zăpadă și pentru a practica sporturile specifice iernii.