înapoi

Muzeul satului Maramureșean

Muzeul Satului Maramureșean se găsește în orașul Sighetu Marmației. Se află în aer liber și ocupă o suprafață de 14 hectare. Cuprinde peste 30 de gospodării și 100 de construcții, care datează din secolele XVII, XVIII și XIX, iar lemnul întâlnit cel mai des e stejarul sau bradul, folosit în construirea caselor. Muzeul- sat a fost organizat pe baza subzonelor etnografice ale Maramureșului (Valea Vișeului, Iza inferioară, mijlocie, superioară și Mara). Este inaugurat la data de 30 mai 1981, datorită implicării directorului instituției, profesorul Mihai Dăncuș. Locul a fost creat astfel încât atunci când îl vizitezi să simți pe bune că te întorci cu câteva secole în urmă pășind oarecum nostalgic pe ulițele satului. Parcă ai vrea să iasă cineva la poartă și să stați de povești, încerci să-ți imaginezi oare cum erau acele vremuri, cum trăiau maramureșenii și cum se simțeau în casele astea de lemn 100% natural, lucrat manual și destoinic. Aici se mai pot observa și o casă maghiară, una ucraineană și două evreiești. Bineînțeles că interiorul tuturor caselor este decorat conform perioadei pe care le reprezintă. 

Iar dacă vrei și tu să simți un strop din lumea vremurilor de demult, vino la muzeul satului maramureșean.

Adaugi "Muzeul satului Maramureșean" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Maramureș?
Reviews
  • Un spațiu ce pare că se află într-o buclă temporală. O multitudine de case păstrate de acum sute de ani, ce încă pot fi vizitate. Satul se întinde pe o porțiune de teren destul de mare și aș aprecia că este necesar să-i acordăm măcar o oră, dacă nu mai mult, pentru a ne învață ceva. Deși un minus imens, ce totuși nu merită să-i scădem rating-ul, este lipsa de informații oferite de personalul ce se află la intrare (de unde achiziționați biletul e intrare). Satul are la aproape fiecare căsuță un cod, ce poate fi citit de orice smartphone prin aplicația Ghid audio izi.TRAVEL și care-ți va permite ca pe parcursul excursiei un ghid să-ți prezinte, electronic, cele mai interesante aspecte ale fiecarei așezări. Mai mult, dacă vă pricepeți cât de cât la tehnologie, veți găsi în această aplicație o hartă și ordinea în care trebuie văzute casele, pentru ca totul să aibă mai mult sens. Îmi pare foarte rău că multă lume se plângea de lipsa informațiilor pe parcursul vizitării și că am reușit să explicăm modul modern de abordare al situației doar unora. Recomand vizitarea, dar în același timp, îmi doresc ca personalul să fie mai implicat și mai puțin arțăgos.
  • 1. Locul este linistit si placut pentru o plimbare pe ulitele satului. 2. Unele case sunt cu lacatul pus pe usa si nu pot fi admirate decat din exterior. 3. Nu exista un ghid, singurele explicatii pot fi preluate prin scanarea codului QR amplasat pe APROAPE fiecare casa. 4. Pe unele case lipseste codul QR. 5. Curtile caselor au un aspect neingrijit, iarba si buruienile fiind necosite. 6. Biserica, punctul central al muzeului, amplasata pe un deal din centrul satului muzeu, nu este deschisa, lucru ce a dezamagit. 7. Multe case nu sunt impodobite pe interior cu zestre sau alte obiecte folosite in viata de zi cu zi, asa cum ar fi fost normal. 8. Pretul cam ridicat, 10 lei de adult, pentru ce ofera. Cu toate minusurile, merita vizitat. Trei stele cu indulgenta, oferite in semn de respect pentru traditie si nu pentru organizarea muzeului.
  • Am revăzut acest muzeu după 12 ani...din pacate este aproape o ruină! PĂCAT.
  • Un muzeu in aer liber foarte frumos și bine îngrijit.Merita vizitat.Este păcat să ajungi in zona și să nu vizitezi
  • Vizitati-l cu placere .Va aduce aminte de copilarie si de simplitatea cu care traiau bunici si strabunici nostri.

Intrare cu plată

4 lei/persoană
2h

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică 10:00 - 18:00
  • Luni Închis
  • Marți 10:00 - 18:00
  • Miercuri 10:00 - 18:00
  • Joi 10:00 - 18:00
  • Vineri 10:00 - 18:00
  • Sâmbătă 10:00 - 18:00
* Program Muzeul Etnografic al Maramureşului 15.10 -15.04 - M-D - 08:00 - 16:00 15.04 -15.10 - M-D - 09:00 - 16:00 Muzeul de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apşa” Galeriile de Artă L-V - 09:00 - 15:00 Casa memorială Elie Wiesel 15.10 -15.04 - M-D - 08:00 - 16:00 15.04 -15.10 - M-D - 10:00 - 18:00

Adresă și contact:

str. Muzeului nr.1, orașul Sighet, jud. Maramureș

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Maramureș:

Iți recomandăm în Satu Mare următoarele locații :

Teatru în Satu Mare

Teatru în Satu Mare

Teatrul de Nord din orașul Satu Mare începe să-și scrie povestea încă din anul revoluției române și europene, 1848.

Concert simfonic la  Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare

Concert simfonic la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare

Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea și se numără printre cele cinci săli cu cea mai bună acustică pentru concerte din țară.

Muzeul județean Satu Mare

Muzeul județean Satu Mare

Muzeul Județean Satu Mare a pornit de la primele colecții din cercul Kölcsey prin 1891, urmând ca în 1905 să se inaugureze muzeul municipal.

Pădurea cu pini Comja

Pădurea cu pini Comja

Pădurea cu pini Comja este o rezervație naturală de tip forestier, ce se întinde atât pe cuprinsul județului Satu Mare, cât și în cel vecin, Maramureș, respectiv orașul Seini și comuna Orașul Nou, satul Rașca.

Cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit

Cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit

Cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit înfățișează pe viu prezența de aproape două milenii a poporului dac pe aceste meleaguri.

Băile Puturoasa

Băile Puturoasa

Băile Puturoasa sunt, pe lângă cele de la Tășnad, cam tot la fel de cunoscute.

Iți recomandăm în Maramureș următoarele locații :

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se află în Baia Mare.

Parcul Natural Munții Maramureșului

Parcul Natural Munții Maramureșului

Parcul Natural Munții Maramureșului e unul dintre cele mai cunoscute și vestite din țară, asta poate și pentru că e cel mai mare, măsurând o suprafață de circa 150.000 de hectare, pe cuprinsul a zece localități maramureșene.

Tăurile şi turbăria de la Hoteni

Tăurile şi turbăria de la Hoteni

Tăurile şi turbăria de la Hoteni mai au și denumirea de „Tinoavele plutitoare de la Hoteni”.

Tradiții și agrement pe Drumul moștenirii maramureșene

Tradiții și agrement pe Drumul moștenirii maramureșene

Drumul verde sau Drumul moștenirii maramureșene propune o călătorie în ținutul lemnului și al apei din Maramureșul istoric.

Ski pe pârtiile de la Cavnic

Ski pe pârtiile de la Cavnic

Pârtiile de ski din Cavnic, situate de-a lungul râului cu același nume, chiar la poalele munților Gutâi, atrag în sezonul rece al fiecărui an numeroși turiști, care vin pentru a se bucura de zăpadă și pentru a practica sporturile specifice iernii.

Lacul Albastru

Lacul Albastru

Lacul Albastru, considerat monument al naturii și declarat arie protejată prin lege, se află pe teritoriul orașului Baia Sprie, pe Dealul Minei.