înapoi

Castelul Teleki

Castelul Teleki a fost ridicat între anii 1771-1778 și este proprietate a vechii și influentei familii nobiliare de aristocrați maghiari Teleki. Înaintea acestuia a fost un castel medieval fortificat. Apoi, în locul acestuia este înălțat castelul actual, grandios și cu bun gust, tipic acelor vremuri. Clădirea în stil baroc transilvănean are 52 de camere, un parc dendrologic și odată era în topul celor mai frumoase castele ale Ardealului. Istoria i-a fost prielnică până la instalarea regimului comunist. După ce a fost naționalizată în 1949, mobilierul îi este furat, biblioteca nimicită (doar câteva cărți au mai fost salvate) și transformată în preventoriu pentru copii. Farmecul de odinioară i-a pierit, chiar dacă în 2011 este retrocedată de moștenitorii castelului. Aceștia au în plan să-l restaureze și să-l redeschidă publicului. 

Însă merită să-l treci în listă și să-l vezi măcar în treacăt!

Adaugi "Castelul Teleki" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Mureș?
Reviews
  • Merita vizitat in primul rand pentru ghidul care prezinta cu patima istoria familiei Teleki. Pacat ca autoritatile nu se implica cu ajutarea ca sa se poata restaura mai rapid aceste bijuterii uitate ale Transilvaniei. Faptul ca ele au fost recuperate si sunt in proprietate privata nu impiedica nicaieri in lume ca autoritatile sa dea o mina de ajutor privatului, atata timp cat o astfel de proprietate ramane in circuit turistic. Din pacate noi nu intelegem importanta unor obiective turistice atunci cand vrem sa facem turism. Valea Loarei este un exemplu al implicarii pozitive a statului in turism.
  • Mi a placut castelul in sine. Pacat ca nu este reabilitat. Avand in vedere ca exista niste proprietari, ar trebui sa se investeasca in reabilitarea lui, mai ales ca se viziteaza, contra cost bine inteles.
  • Amplasarea castelului, rolul ghidului si domeniul de o frumusete rara ne au creat atmosfera unui loc de poveste
  • Un adevărat castel în inima Transilvaniei, din Gornesti, proprietatea nobilul Teleki,care ne a fost si distins ghid. Este considerat "cel mai frumos castel din Ardeal", înconjurat de un parc imens, cu arbori rari si statui ale zeitatilor grecești. Cafeaua, gustarea si plimbarea prin castelul în stil Grassalkovich, mi au amintit de Palatul din Godollo, Ungaria. Încântător, se respecta regulile anticovid, si se dorește întrarea în circuitul turistic al romanilor.
  • Intrarea costa 30 de lei pentru adulți. Pensionarii au reducere 50%. Lăudabil ca familia încearcă să dăruiască acest loc circuitului turistic. Castelul este doar in parte amenajat. Parcul este frumos, are si el nevoie de mai multă îngrijire. Recomand sa vizitati locul!
1h

Timp mediu de vizitare

Parcare:

fără plată

* Parcare fără plată în fața castelului.

Program:

  • Duminică 10:00 - 18:00
  • Luni 10:00 - 18:00
  • Marți 10:00 - 18:00
  • Miercuri 10:00 - 18:00
  • Joi 10:00 - 18:00
  • Vineri 10:00 - 18:00
  • Sâmbătă 10:00 - 18:00
* Pentru un tur ghidat este necesară o programare prealabilă.

Adresă și contact:

Dn nr. 15, sat Gornești, com. Gornești, jud. Mureș

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Transilvania:

Iți recomandăm în Bistrița-Năsăud următoarele locații :

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.

Castelul  Bethlen de la Arcalia

Castelul Bethlen de la Arcalia

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.

Valea Vinului

Valea Vinului

Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .

Iți recomandăm în Alba următoarele locații :

Golf la Pianu de Jos

Golf la Pianu de Jos

Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.  8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.

Iți recomandăm în Argeș următoarele locații :

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.