înapoi

Catedrala Ortodoxă din Târgu Mureș

Catedrala Ortodoxă din Târgu Mureș, cu hramul „Înălțarea Domnului”, este una dintre cele mai impozante construcții ale orașului. Se află în centrul acestuia, în locul numit Piața Trandafirilor. La un moment dat era cel mai mare lăcaș de cult din țară. A fost înălțată pe locul unde a fost înainte o fântână cântătoare, catedrala fiind ridicată între anii 1925-1934. Din cauza lipsei banilor necesari, pictura a fost întârziată, fiind realizată mai târziu, între 1970-1986, care imită stilul bizantin. Datorită inițiativei primarului Emil Dandea, împreună cu protopopul Ștefan Rusu, a luat naștere proiectul catedralei. A durat mult timp până să fie complet finalizate lucrările, însă în prezent poate fi admirată în totalitate. Așa că, o poți trece liniștit în lista și în planul tău de călătorie și să mergi să o vizitezi sau să te odihnești sufletește participând la o slujbă!

Adaugi "Catedrala Ortodoxă din Târgu Mureș" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Mureș?
Reviews
  • Popas de rugă!
  • Cea mai frumoasă slujbă la care am participat!Chiar dacă n-am participat de la început și n-am stat până la sfârșit,am fost foarte încântat de calitatea preoților și a corului.Regretul a fost că nu am găsit-o și pe YouTube.
  • După exemplul înaintașilor, care după bătălii și pierderi de vieti omenești făceau slujbe și ridicau biserici. Târg-Mureșenii au simțit nevoia să cinstească jerfa celor care au pierit în prima coflagrație mondiala a secolului, ridicând în memoria lor, în mijlocul orașului, o catedrala, a ÎNALȚĂRII DOMNULUI, Veșnicâ lor pomenire!
  • sa ne dea Dumnezeu sanatate
  • Prin Unirea Transilvaniei cu Romania dupa Primul Război Mondial ,Biserica Ortodoxa a intrat intr-un proces de reorganizare si de modernizare In anul 1925 prin emiterea legii privind unitatea religioasă, începe o campanie de construire a unor edificii religioase pe intreg teritoriul tarii, care sa satisfacă nevoile spirituale ale credincioșilor ortodocși ,in număr tot mai mare Astfel ca in anul 1925 administrația publica locală Mures ,aflată in subordinea statului roman pune bazele construirii unui nou lacaș de cult cu bani adunati din acțiuni de strângere de fonduri. Astfel este ales locul de amplasare in centrul istoric al orasului ,in extremitatea nordica din Piata Trandafirilor pe locul fântânii cântătoare a lui Bodor Peter..Biserica va purta hramul “Înălțarea Domnului” iar punerea pietrei de temelie are loc la data de 10 Mai 1925 de catre episcopul Nicolae Ivan,in prezenta oficialitatilor locale si naționale Lucrările se vor finaliza in anul 1934,an in care la data de 2 decembrie va avea loc sfințirea lăcașului de cult Construcția in ansamblul ei apartine stilului neobizantin cu plan in forma de cruce greaca cu influente austro-ungare. Configurarea interioară apartine lăcașurilor de cult ortodoxe : pronaos,naos si altar La aceasta construcție a fost eliminat peretele dintre naos si pronaos .Deasupra pronaosului si a brutelor laterale ale naosului se afla balcoane susținute de coloane din marmura ,decorate cu motive geometrice si vegetale sculptate in relief. La exterior pe fațada principala se afla un imens fronton semicircular in care ferestrele sunt așezate astfel încat sa aibă forma de cruce. Decorarea pereților interiori cu fresca a fost realizată in perioada 1970-1986 ,Pereții pronaosului sunt decorați cu medalioane in care se pot vedea cele mai importante biserici ortodoxe transilvănene.Cupola este decorată cu vitraliu reprezentând imaginea lui Isus Hristos .Scenele de pe pereții celor doua brate laterale ale naosului reprezinta nașterea si învierea lui Isus Iconostasul de marindimensiuni desparte naosului de altar .Este alcătuit din patru registre orizontale de icoane ,despărțiți prin decorațiuni sculptate ,aurite Catedrala Ortodoxa din Targu Mures este primul edificiu romanesc construit in orașul Targu Mures si fascinează prin dimensiunile sale impresionante având o valoare istorică inestimabila care confirma condițiile politice,religioase si sociale de dupa Marea Unire
30min

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică 08:00 - 20:00
  • Luni 08:00 - 20:00
  • Marți 08:00 - 20:00
  • Miercuri 08:00 - 20:00
  • Joi 08:00 - 20:00
  • Vineri 08:00 - 20:00
  • Sâmbătă 08:00 - 20:00

Adresă și contact:

Piața Trandafirilor nr. 1, orașul Târgu Mureș, jud. Mureș

    Arată-mi sugestii din Transilvania:

Iți recomandăm în Bistrița-Năsăud următoarele locații :

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.

Castelul  Bethlen de la Arcalia

Castelul Bethlen de la Arcalia

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.

Valea Vinului

Valea Vinului

Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .

Iți recomandăm în Alba următoarele locații :

Golf la Pianu de Jos

Golf la Pianu de Jos

Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.  8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.

Iți recomandăm în Argeș următoarele locații :

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.