înapoi

Scara Rákóczi

Scara Rákóczi are 70 de trepte și a fost construită în 1902 de Sóos Pál, renumit meșter pentru mai multe clădiri din Târgu Mureș. A fost botezată după numele unui Francisc Rákóczi al II-lea (conducător al revoluției maghiare sau a curuților din 1703-1711 împotriva habsburgilor, care a devenit apoi principe al Transilvaniei). În anul 2014 a fost pictată cu motive tradiționale ardelenești de cei de la Digital Transilvania şi Asociaţia Green Art Tour. La acest proiect, care se încadrează la categoria de street-art, au luat parte și cei din cadrul Liceului Vocaţional de Artă din Târgu Mureş, cu scopul promovării turistice a orașului. Acest fapt care i-a adus renumele de una dintre cele mai frumoase scări din lume.

În prezent s-a cam dus pictura, însă chiar și-așa merită să pășești pe aceste scări. De aceea, include și scara Rákóczi în traseul tău!

 

Adaugi "Scara Rákóczi" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Mureș?
Reviews
  • Obiectiv de văzut dar totala lipsa de atenție din partea autorităților locale îl face neîngrijit (cioburi de la sticle sparte, urina pe scări, mizerie, graffiti)
  • E o varianta de acces spre cetatea medievală. Personal cred ca zona trebuie mai bine ingrijită și pusă în valoare
  • Am fost sa vizitam @Targu-Mures. Un oras frumos si ingrijit. Gradina zoologica la fel de frumoasa. Tot in acea zona au o pista de alrgare, aparate de miscare, loc de joaca de vis pt micutii nostri si in continuare loc de gratar. De altfel am vrut sa vizitam cea mai frumoasa scara cu model digital, cu 70 de trepte. Tristetea apare cand ajungi acolo si iti dai seama ca sunt la fel de bine ingrijite ca tot ce are valoare in romania. Pt romani, las' ca-i bine si asa! PS. Prima foto din 2014 cand a fost renovata scara, iar cea de-a doua, ghici, azi 18.11.2019.
  • Picturile abia se mai vad
  • Ro. - Scările Rákóczi au fost atribuite în memoria lui Francisc Rákóczi al II-lea, cel care a condus la începutul secolului al XVIII-lea Revolta Maghiarilor (Revolta Curuţilor) împotriva stăpânirii Austriece din Transilvania. Revoluţia s-a încheiat patru ani mai târziu, în anul 1711, odată cu pacea semnată la Satu Mare. Scara a fost pictată cu motive tradiţionale în luna iulie 2014, în cadrul unui proiect al asociaţiei Green Art Tour. En. - The Rákóczi Stairs are named after Francisc Rákóczi II which led the Hungarian Revolt of 1707 - 1711 against the Austrian authority. The Revolt was ended 4 years later in the year 1711 with the signing of a peace treaty in Satu Mare. The staircase was painted with traditional motives during the month of July 2014 as part of a project from Green Art Tour.
15min

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică Nonstop
  • Luni Nonstop
  • Marți Nonstop
  • Miercuri Nonstop
  • Joi Nonstop
  • Vineri Nonstop
  • Sâmbătă Nonstop

Adresă și contact:

aleea Scăricica, orașul Târgu Mureș, jud. Mureș

    Arată-mi sugestii din Transilvania:

Iți recomandăm în Bistrița-Năsăud următoarele locații :

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.

Castelul  Bethlen de la Arcalia

Castelul Bethlen de la Arcalia

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.

Valea Vinului

Valea Vinului

Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .

Iți recomandăm în Alba următoarele locații :

Golf la Pianu de Jos

Golf la Pianu de Jos

Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.  8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.

Iți recomandăm în Argeș următoarele locații :

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.