înapoi

Casa Ion Creangă

Casa memorială  Ion Creangă din comuna Humulești este o altă destinație specifică județului Neamț.

Aici e locul natal al îndrăgitului nostru scriitor și povestitor, care i-a inspirat o sumedenie de povești, pe care le regăsim în „Amintiri din copilărie”.

Căsuță tradițională moldovenească, acoperită cu draniță de lemn, cu pereți de lut, cu prispă, cu sobă în interior și cu decorul simplu al țăranilor vremii.

Aceasta datează din jurul anului 1830, fiind construită de bunicul scriitorului. Apoi trece în posesia părinților lui, fiind casa unde s-a născut și a copilărit povestitorul.

O dată cu anul 1951 este transformată în muzeu, pentru a onora memoria lui Ion Creangă.

De asemenea, este prezentă și pe lista monumentelor istorice și aparține de Muzeul Județean Neamț. 

Așadar, cu siguranță trebuie să ajungi și tu să vizitezi acest obiectiv, de aceea include-l de
pe-acum în planul tău de călătorie!

Adaugi "Casa Ion Creangă" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Neamț?
Reviews
  • Pandemie. După ce plătești 20 de lei pentru un adult, ghidul iti arata pe unde sa intri in casa. Intreb daca in prețul biletului nu intra si turul ghidat pentru cele 2-3 incaperi ale casei (de fapt, doar una principala). Mi se răspunde că nu au voie din cauza pandemiei. În epoca digitalizarii, oamenii aceștia nu au auzit de proiectii video, înregistrări audio etc? Mi se pare dezamăgitor. În același timp, alături, parcul tematic prospera, iar intrarea nu este decât 2 lei pentru adulți și 1 leu pentru copii. Acolo parintii pettec mult timp, amintindu-le copiilor badmele citite. Este o bucurie generala. Bravo lor!
  • O mărturie a stilului de viață simplu și frumos al țăranului român. Leaganul copilariei marelui povestitor Ion Creanga (1837-1889). Cine nu-și amintește de povestitorul copilăriei noastre sau de casa din Humulești, unde „la stâlpul hornului, mama lega o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei”? Casa memorială „Ion Creangă” a fost păstrată aproape intactă din perioada în care povestitorul locuia aici cu întreaga familie. Poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, mai puțin luni, și oferă o incursiune rară în stilul de viață țărănesc din secolul al XIX-lea. Simplă, văruită în alb, curată, împrejmuită cu un gard de nuiele, arată exact ca în poveștile copilăriei și este o mărturie a frumuseții simple a arhitecturii populare din această parte a României. Când intrați în interior veți găsi lada de zestre a Smarandei, mama lui Nică, haine de sărbătoare sau lavița în jurul căreia iarna avea loc șezătoarea. Langa casa din Humulesti se gaseste Parcul tematic „Ion Creanga”, un loc in care vizitatorii se pot intalni cu personaje indragite din povestile pentru copii scrise de Ion Creanga.
  • Dacă muzeul este o incursiune în satul românesc de altă dată, parcul tematic de lângă este o incursiune în poveștile lui Creangă, un prilej pentru copii să se amuze și să intre în poveste pentru câteva clipe.
  • Bine conservata, lângă bojdeuca e un 'muzeu' in aer liber cu scene și personaje din poveștile lui Creanga, este interesant pentru copii.
  • Nu mi-a transmis emotia pe care o asteptam. Nu exista un ghid sa iti vorbeasca despre Creanga. Toaleta este sub orice critica..

Intrare cu plată

20 lei/persoană
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Parcare:

fără plată

* Parcare fără plată lângă casa Ion Creangă, în fața restaurantului La Smărăndița.

Program:

  • Duminică 10:00 - 18:00
  • Luni Închis
  • Marți 10:00 - 18:00
  • Miercuri 10:00 - 18:00
  • Joi 10:00 - 18:00
  • Vineri 10:00 - 18:00
  • Sâmbătă 10:00 - 18:00
*

Program de iarnă (octombrie - martie) M-D - 09:00 - 17:00

Adresă și contact:

str. Ion Creangă, loc. Humușeti, orașul Târgu Neamț, jud. Neamț

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.