înapoi

Mănăstirea Brâncoveni

Mănăstirea Brâncoveni se află în locul care a fost leagănul copilăriei domnitorilor Matei Bararab și Constantin Brâncoveanu (cel sfânt).

Datează din secolul al XVI-lea, când jupânița Celea ridica un mic locaș din lemn. Ulterior, domnitorul Matei și Preda Brâncoveanu (nepotul său și bunicul lui Constantin Brâncoveanu) pun bazele mănăstirii între 1634-1640.

Un lucru mai puțin știut e că a construit-o ca recunoștință pentru vindecarea cu apa din izvorul de aici după ce mulți ani suferise de o boală de piele.

Transformă locul într-un ansamblu arhitectural fortificat, în refugiu și bastion de apărare în cazul atacurilor inamice.

Biserica mare a fost ctitorită de domnitorul Brâncoveanu și de cei doi fii mai mari ai lui (Constantin și Ștefan) în 1699, după moartea mamei sale.

Poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” (15 august) și a fost rezidită în numai două luni, iar după un an a fost construit și un paraclis-bolniță.

Aici sunt înmormântați mai mulți membri ai familiei domnitorului și viețuiește o obște de maici.

De-a lungul timpului a trecut prin multe greutăți, dar din 1980 a fost reînființată, reabilitată, așa că, vino și tu să o vizitezi!

Adaugi "Mănăstirea Brâncoveni" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Olt?
Reviews
  • Un loc in care poti avea acele minute de reculegere!
  • O mănăstire istorică,frumoasă dar in renovare.
  • O locație frumoasă! Recomand!
  • Frumoasa ,Puternica si plina de Mister 😉
  • Mănăstirea Brâncoveni este unul dintre reperele istorice ale judeţului Olt. Aşezământ încărcat de istorie, locul e uşor de găsit, fără a fi nevoie să cauţi. Originea mănăstirii se pierde în negura istoriei, primzl lăcaş fiind ridicat în prima jumătate a secolului XVI de bunica lui Matei Basarab. Cel cae-şi va pune însă definitiv amprenta asupra locului va fi însă Constantin Brâncoveanu, al crui nume va fi preluat de lăcaş.Mănăstirea se află la o distanţă de numai 20 de kilometri Slatina O poartă uriaşă din lemn sculptat te întâmpină la câteva sute de metri de mănăstire şi un indicator pe măsură, care îţi vesteşte că ai ajuns. Drumul de la înalta şi tradiţionala poartă din lemn a fost modernizat prin asfaltare anul trecut, astfel că, acum, cei care vizitează locul nu mai sunt nevoiţi să facă slalom printre gropile ce brăzdau drumul cu pricina până la mănăstire. La Brâncoveni, primul aşezământ monahal datează din secolul al XVI-lea. În 1640, Matei Basarab reface mănăstirea; din această epocă se mai păstrează turnul-clopotniţă, stăreţia şi o parte din zidul din incintă.Actuala biserică, cu hramul „Sfântul Nicolae”, a fost construită în locul celei vechi de Constantin Brâncoveanu, în anul 1699; tot el va ctitori, un an mai târziu, şi biserica-bolniţă. În timpul războiul turco-austriac din 1716-1718 a fost parţial arsă; cutremurul din 1838 a avariat-o grav; secularizarea din timpul lui Cuza a transformat-o într-un modest aşezământ, al cărui curator a fost Popa Şapcă, apoi au venit anii de ruină. Mănăstirea a fost refăcută parţial de episcopul Vartolomei Stănescu, dar prin decretul 410/1959 a fost desfiinţată şi s-a făcut aici un azil de bătrâni, apoi a rămas pustie 20 de ani. Abia după 1980 au fost aduse aici câteva maici de la Mănăstirea Clocociov şi au început primele reparaţii. Ierarhii Gherasim Cristea şi Calinic Argatu s-au străduit mult pentru ca acest aşezământ să-şi recapete strălucirea de odinioară, angajând lucrări capitale de renovare. Cele două biserici au fost subzidite, consolidate şi reacoperite cu tablă zincată. S-au deschis drumuri de acces, s-a recuperat o parte din terenul agricol ce aparţinuse mănăstirii, lacurile au fost drenate, dealurile acoperite cu livezi.În beciul cel mare de sub stăreţie s-a amenajat un lapidariu model, unde au fost adăpostite vremelnic şi sculpturi de la bisericile demolate din Bucureşti. În muzeul mănăstirii se păstreaza coloanele mănăstirii Văcăreşti, icoane din secolul al XVIII-lea, pietrele funerare ale lui Ghica Vodă, Barbu Văcărescu şi ale postelnicului Dumitrescu. În biserica mănăstirii este înmormântat Papa Brâncoveanu, tatăl lui Constantin Brâncoveanu. Sursa: „Drumuri spre mănăstiri” – Ed. Sophia
45min

Timp mediu de vizitare

*45

Program:

  • Duminică 08:00 - 20:00
  • Luni 08:00 - 20:00
  • Marți 08:00 - 20:00
  • Miercuri 08:00 - 20:00
  • Joi 08:00 - 20:00
  • Vineri 08:00 - 20:00
  • Sâmbătă 08:00 - 20:00

Adresă și contact:

DN nr. 64, sat Brâncoveni, com. Brâncoveni, jud. Olt

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Oltenia:

Iți recomandăm în Olt următoarele locații :

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească

Rezervația de bujori sălbatici din Pădurea Călugărească, a Academiei din Stoicănești se întinde pe o suprafață de circa 50 de hectare.

Mănăstirea Strehareți

Mănăstirea Strehareți

Mănăstirea Strehareți este adăpostită de orașul Slatina și datează din secolul al XVII-lea.

Casa Iancu Jianu

Casa Iancu Jianu

Casa memorială „Iancu Jianu“ (1787-1842) din Caracal e singurul obiectiv din țară care a fost înființat în amintirea unui haiduc, singurul de origine nobilă din Oltenia.

Muzeul Județean Olt

Muzeul Județean Olt

Muzeul Județean Olt se află în reședința de județ și a fost inaugurat în anul 1952 sub denumirea de Muzeul Raional Slatina.

Spectacol de teatru în Caracal

Spectacol de teatru în Caracal

Teatrul Național din Caracal este unul dintre edificiile emblematice ale orașului.

Biserica și Curtea Domnească din Caracal

Biserica și Curtea Domnească din Caracal

Biserica și Curtea Domnească din Caracal sunt un alt exemplu de obiectiv istoric din județul Olt.

Iți recomandăm în Vâlcea următoarele locații :

Stațiunea Voineasa

Stațiunea Voineasa

Stațiunea Voineasa se află în comuna omonimă, așezată pe Valea Lotrului, la poalele munților cu același nume.

Stațiunea Călimănești-Căciulata

Stațiunea Călimănești-Căciulata

Stațiunea Călimănești-Căciulata este o altă destinație turistică renumită din județul Vâlcea.

Cascada Apa Spânzurată

Cascada Apa Spânzurată

Cascada Apa Spânzurată este un alt obiectiv natural care atrage turiștii în județul Vâlcea.

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi se numără printre cele mai vestite așezăminte monahale de pe cuprinsul țării, reprezentative pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu este una dintre cele mai însemnate atracții naturale din cadrul Munților Parâng.

Muzeul de Istorie Vâlcea

Muzeul de Istorie Vâlcea

Muzeul de istorie din Râmnicu Vâlcea este adăpostit ca secție în cadrul Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”.