Cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit înfățișează pe viu prezența de aproape două milenii a poporului dac pe aceste meleaguri. Și aici se pare că preocuparea principală a fost ceramica. Erau organizate ateliere serioase în acest sens și se realizau diverse vase, în special pentru păstrarea proviziilor, de proporții mari. Asta se petrecea prin secolele I- IV, când suprafața de circa 25 de hectare era presărată cu peste 200 de cuptoare, unde se lucra din greu, locul având un renume deja, fiind cunoscut ca cel mai mare centru al producției ceramicii din întreaga Europă. Cuptoarele au fost descoperite și apoi cercetate începând cu anul 1964, când localnicii au găsit în timp ce își arau pământurile niște bucăți mari de ceramică. Astfel locul a fost pus sub lupa cercetătorilor și arheologilor, care de-a lungul timpului a tot scos la iveală un sistem de producție a ceramicii geto- dac foarte bine pus la punct. Momentan, Muzeul Judeţean din Satu Mare a reușit să restaureze doar șapte din totalul cuptoarelor, iar pentru a le proteja se dorește ca în viitor să fie acoperite de o cupolă din sticlă.
Dacă ți-a stârnit curiozitatea istoria și felul în care lucrau olarii daci, planifică-ți și tu o vizită la aceste cuptoare!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
strada care face legătura între satul Românești (com. Medieșu Aurit) și loc. Dumbrava (orașul Livada), jud. Satu Mare
Website:
http://www.mediesuaurit.ro/Contactează:
Vezi telefonTeatrul de Nord din orașul Satu Mare începe să-și scrie povestea încă din anul revoluției române și europene, 1848.
Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea și se numără printre cele cinci săli cu cea mai bună acustică pentru concerte din țară.
Muzeul Județean Satu Mare a pornit de la primele colecții din cercul Kölcsey prin 1891, urmând ca în 1905 să se inaugureze muzeul municipal.
Pădurea cu pini Comja este o rezervație naturală de tip forestier, ce se întinde atât pe cuprinsul județului Satu Mare, cât și în cel vecin, Maramureș, respectiv orașul Seini și comuna Orașul Nou, satul Rașca.
Băile Puturoasa sunt, pe lângă cele de la Tășnad, cam tot la fel de cunoscute.
Muzeul Satului Maramureșean se găsește în orașul Sighetu Marmației.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se află în Baia Mare.
Parcul Natural Munții Maramureșului e unul dintre cele mai cunoscute și vestite din țară, asta poate și pentru că e cel mai mare, măsurând o suprafață de circa 150.000 de hectare, pe cuprinsul a zece localități maramureșene.
Tăurile şi turbăria de la Hoteni mai au și denumirea de „Tinoavele plutitoare de la Hoteni”.
Drumul verde sau Drumul moștenirii maramureșene propune o călătorie în ținutul lemnului și al apei din Maramureșul istoric.
Pârtiile de ski din Cavnic, situate de-a lungul râului cu același nume, chiar la poalele munților Gutâi, atrag în sezonul rece al fiecărui an numeroși turiști, care vin pentru a se bucura de zăpadă și pentru a practica sporturile specifice iernii.