Conacul Victor Antonescu (1871-1947) din Alexandria a fost construit la începutul secolului al XIX-lea.
Unul dintre aspectele care au făcut cunoscut acest loc este faptul că aici a fost adus pe lume cel care avea să devină un mare filozof și intelectual, Constantin Noica (1909-1987).
Mai apoi, în jurul anilor 1930, Grigore Noica (tatăl filosofului) vindea proprietatea omului politic, ministrului de justiție și finanțe și fostului director al Băncii Naționale Victor Antonescu.
Chiar dacă numele te duce cu gândul la faimosul mareșal, nu are nicio legătură.
De asemenea, lângă conac se află capela Stella Maris, care a fost ridicată în 1936, în stil neobizantin, după modelul celei de la Balcic, a Reginei Maria. Antonescu o lasă în grija Academiei Române prin testament, în 1944 este devastată de sovietici și restaurată cinci secole mai târziu.
Atât conacul, cât și capela au fost incluse în rândul monumentelor istorice teleormănene.
Deși necesită lucrări de reabilitare, merită să le vezi măcar în trecere!
Timp mediu de vizitare
*15
Program:
Adresă și contact:
E nr. 70, sat Vitănești, com. Vitănești, jud. Teleorman
Parcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.
Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.
Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.
Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.
Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.
Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.
Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.
Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.
Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.
Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.