Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.
Se află la marginea satului cu același nume și este ctitorie a domnitorului Matei Basarab, care a rezidit-o.
A fost ridicată într-o singură lună pe locul unde în trecut fusese un schit. Datorită acestuia circulă și o legendă despre înființarea mănăstirii. Se spune că pe vremea unui război cu turcii, Negru Vodă s-a ascuns într-un copac din această zonă pentru a scăpa cu viață. Ulterior a construit un locaș în zidul căruia încă mai zace vechiul trunchi salvator.
În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu este finalizată pictura și devine metoc al Mănăstirii Văcărești din București.
După legea secularizării din 1864 revine la statutul de mănăstire, dar fără avere.
De-a lungul timpului se degradează, dar este reabilitată în repetate rânduri în secolul al XX-lea.
Până în 2014 a funcționat ca biserică de mir, fiind apoi reînființată ca mănăstire cu obște de călugări.
Un amănunt interesant e că aici au fost înființate primele școli din județ.
Biserica este declarată monument istoric, așa că vino și tu să o vizitezi!
Timp mediu de vizitare
*30
Program:
Adresă și contact:
str. Caișilor, sat Coșoteni, com. Vedea, jud. Teleorman
Email:
manastireacosoteni@gmail.comContactează:
Vezi telefonParcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.
Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.
Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.
Muzeul Județean Teleorman începe să-și scrie primele file ale poveștii începând cu anul 1934.
Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.
Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.
Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.
Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.
Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.
Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.