înapoi

Cetatea Halmyris

Cetatea Halmyris este situată pe aria localității Murighiol din comuna cu nume omonim. Aceasta a fost atât sub ocupația romanilor, cât și a bizantinilor. Se presupune că aici ar fi fost construită prima fortificație romană, cel mai probabil de către două detașamente ale legiunilor romane „Italica” și „Claudia”, în jurul perioadei 101-106 d. Hr. Numele cetății e de origine greacă și s-ar traduce ca „saramură”, ceea ce trimite la apa sărată a apei la malul căreia a fost ridicată. Era cel mai estic punct al Imperiului Otoman de la granița cu Dunărea. Avea 15 turnuri de apărare, trei porți și se întindea pe 2 hectare. Pe 15 august 2001 cercetătorul și arheologul român Mihail Zahariade, care și-a dedicat întreaga carieră studierii cetății, descoperea o criptă cu cele mai vechi oseminte ale martirilor creștini de pe pământul românesc (Sfinții Epictetus și Astion), ceea ce-i conferă o unicitate aparte cetății.

Așa că, vino și tu să vizitezi această cetate!

Adaugi "Cetatea Halmyris" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Tulcea?
Reviews
 • Un loc la indemână .... Cand vii de la debarcader si tocmai ai facut o excursie in Delta... Valoarea istorica a acestor locuri nu este " speculata " la un nivel corespunzator. Acord mai multe stele ghidului din muzeu, a carui poveste ne-a ajutat sa "vedem" acele vremuri.
 • Chidul turistic foarte amabilă și drăguță, disponibilă cu toate informațiile despre Cetatea Halmyris. Mulțumim pentru istoria țării noastre păstrate și împărtășite. 👍👍
 • Locatie frumoasa,conserva o parte din istoria locala. Mini-muzeu si un mic rezumat al istoriei asezarii la intrare.
 • Este un loc deosebit, atat de plin de istorie! Exista si ghid (40 lei/tur sau 100/tur daca trebuie sa vorbeasca in limba straina),spre deosebire de alte cetati/castele din Dobrogea pe care le-am vizitat. Si au un catel simpatic foc.
 • Frumos, multa istorie din pacate foarte putine investitii pentru a scoate la vedere, o istorie bogata

Intrare cu plată

4 lei/persoană
30min

Timp mediu de vizitare

Program:

 • Duminică 08:00 - 16:00
 • Luni Închis
 • Marți 08:00 - 16:00
 • Miercuri 08:00 - 16:00
 • Joi 08:00 - 16:00
 • Vineri 08:00 - 16:00
 • Sâmbătă 08:00 - 16:00

Adresă și contact:

DJ nr. 229L, com. Murighiol, jud. Tulcea

Contactează:

Vezi telefon
  Arată-mi sugestii din Dobrogea:

Iți recomandăm în Tulcea următoarele locații :

Teatru la Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea

Teatru la Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea

Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea (CCJBT) este una dintre cele mai importante clădiri ale orașului, adăpostind sub umbrela sa trei instituții distincte: Centrul de Cercetare, Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, Teatrul „Jean Bart”, plus Școala Populară de Arte și Meserii.

Rezervaţia naturală Beidaud

Rezervaţia naturală Beidaud

Rezervaţia naturală Beidaud este situată în comuna cu același nume și se întinde pe o suprafață ce măsoară peste 1000 de hectare.

Limanul Traian

Limanul Traian

Lacul sau Limanul Traian se află pe teritoriul comunei Cerna și mai este cunoscut ca Lacul Cerna.

Rezervaţia Dealul Bujorului din Cuciurova

Rezervaţia Dealul Bujorului din Cuciurova

Rezervaţia Dealul Bujorului din Cuciurova se află pe lista celor mai frumoase și prețioase arii floristice din țară.

Muzeul de Artă Orientală din Babadag

Muzeul de Artă Orientală din Babadag

Muzeul de Artă Orientală din Babadag este unul dintre obiectivele pe care probabil te-ai aștepta să existe în acest oraș, mai ales dacă arunci o privire la istoria regiunii.

Geamia Gazi Ali Paşa

Geamia Gazi Ali Paşa

Geamia Gazi Ali Paşa este cea mai cunoscută din această zonă pentru că e cel mai mare locaș de cult musulman construit în vremea Imperiului Otoman pe teritoriul dobrogean

Iți recomandăm în Constanța următoarele locații :

Stațiunea Mamaia

Stațiunea Mamaia

Stațiunea Mamaia este cea mai mare de pe litoral, pe locul al doilea urmând Eforie.

Stațiunea Eforie Nord

Stațiunea Eforie Nord

Stațiunea Eforie Nord este destinată atât pentru turiștii iubitori de mare, cât și celor care au nevoie de tratamentele puse la dispoziție de zona balneară de lângă lacul Techirghiol.

Stațiunea Costinești

Stațiunea Costinești

Stațiunea Costinești este o altă destinație renumită de pe litoralul Mării Negre, fiind în mod special preferată de categoria turiștilor tineri.

Stațiunea Vama Veche

Stațiunea Vama Veche

Stațiunea Vama Veche se află pe teritoriul comunei Limanu și este una dintre cele mai cunoscute destinații maritime.

Peștera Sfântului Andrei

Peștera Sfântului Andrei

Peștera „Sfântului Andrei” (30 noiembrie) este una dintre cele mai frumoase și concrete mărturii ale creștinismului de pe pământul românesc, aflându-se printre primele locașuri creștine.

La teatru în Constanța

La teatru în Constanța

Teatrul „Ovidius” sau Teatrul de Stat din Constanța (TSC) este una dintre cele mai de seamă instituții de cultură ale orașului.