Mănăstirea Floreşti se află în localitatea cu același nume, fiind unul dintre locașurile cele mai vechi de pe plaiurile județului Vaslui.
Datează din secolul al XVI-lea și poartă hramul „Sfântul Prooroc Ilie” (20 iulie).
A fost construită în stil neogotic, lucru care e mai rar întâlnit la bisericile ortodoxe, fiind ctitorită de vornicul Cârstea Ghenovici. Ulterior este începută o nouă biserică de urmașii acestuia, care suferă din cauza cutremurelor. Din acest motiv ajunge să fie închinată Muntelui Athos, iar în secolul al XIX-lea se înalță biserica actuală și clopotnița.
De-a lungul timpului a trecut prin mai multe lucrări de reparare și de restaurare, lucru ce a ajutat la consolidarea și înfrumusețarea acesteia.
Aici viețuiește o obște de maici, iar biserica adăpostește o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
E un loc binecuvântat și plin de frumusețe naturală, care merită să se afle și în planul tău de călătorie. Prin urmare, vizitează-l cu toată inima!
Timp mediu de vizitare
*45
Program:
Adresă și contact:
DC nr. 163, sat Florești, com. Poienești, jud. Vaslui
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.