înapoi

Casa Elena Cuza

Ansamblul domnesc Rosetti-Solescu se referă de fapt la un conac din localitatea Solești, ce a fost ridicat de familia Rosetti.

Datează din secolul al XIX-lea și în cadrul acestuia se regăsește stilul arhitectural moldovenesc, îmbinat cu cel neoclasic și cu anumite elemente tradiționale.

Conacul spațios și maioestuos are trei etaje, fiind locul unde a copilărit cea care avea să fie mai târziu soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza, doamna Elena. De asemenea, aceasta a dorit ca după moartea ei trupul să-i fie adus aici, lângă biserica din incinta conacului.

În perioada regimului comunist a fost naționalizat și transformat în școală. În urma cutremurului din anul 1977 clădirea rămâne cu o nevoie urgentă de restaurare, care din păcate nici până acum nu s-a realizat.

În amintirea localnicilor rămâne ca una dintre cele mai frumoase clădiri ale zonei și speră că într-o zi va fi readusă la frumusețea de odinioară.

Așa că, merită măcar să o vizitezi în trecere.

Adaugi "Casa Elena Cuza" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Vaslui?
Reviews
  • Mizerie, mizerie, mizerie. Atât la conac cât și în împrejmuiri. Păcat. Mai salvează ceva faptul ca mormintele din curtea bisericii din apropiere, unde este si mormântul Elenei Cuza, sunt întreținute.
  • A mai rămas doar o ruină. Păcat.
  • Am acordat puctajul pentru singurul motiv ca nu a fost daramata. Autoritățile nu au fost deloc interesate sa renoveze această casă si biserica delanga aceasta. Desi in curtea bisericii sunt mormintele doamnei Elena si al ministrului plenipotențiar Solescu nu a primit nici cea mai mica atentie, desi vorbim de prima doamnă a țării. Pot încheia cu un singur cuvant PĂCAT.
  • Potențial maxim.... Deocamdată liniște... #ghidiasi cu #travelblitzz
  • Conacul Rosetti-Solescu este numele corect al edificiului. Din pacate monumentul este in decadere. Pacat, mare pacat, vinovate sunt autoritatile si multi altii. Ce sa mai..... inca este frumos privirii, se mai pot observa inca unele detalii la ancadramente, etc. Merita aruncat un ochi daca sunteti in apropiere.
15min

Timp mediu de vizitare

*15

Program:

  • Duminică Nonstop
  • Luni Nonstop
  • Marți Nonstop
  • Miercuri Nonstop
  • Joi Nonstop
  • Vineri Nonstop
  • Sâmbătă Nonstop

Adresă și contact:

sat Solești, com. Solești, jud. Vaslui

    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.