înapoi

Casa Babei Vrâncioaia

Casa Babei Vrâncioaia este reprezentativă pentru județ și e adăpostită de localitatea Bârsești.

Muzeul a fost construit de săteni în memoria bătrânei Vrâncioaia, care a rămas în conștiința populară datorită mai mult ca o legendă.

Se spune că l-a găzduit pe voievodul Ștefan cel Mare fără a ști inițial că el e domnitorul Moldovei. După ce și-a dat seama cine e, a plecat să-și adune cei șapte băieți din depărtările Vrancei. Ulterior, ea s-a întors cu feciorii și cu o întreagă oaste pentru luptă adunată de aceștia. Apoi, după ce i-au biruit pe turci, numele celor șapte feciori au rămas ca nume a șapte sate, în cinstea lor (Bârsești, Bodești, Păulești, Negrilești, Spulber, Nistorești, Spinești).

Chiar dacă acestea par a fi o combinație între istorie și mit, casa poartă în sine o valoare ce merită apreciată.

Prin urmare, e un loc ce merită vizitat, mai ales că aici se află și o panoramă deosebită!

Adaugi "Casa Babei Vrâncioaia" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Vrancea?
Reviews
  • Mit si legenda pe lângă istorie.
  • ”Monumentul comemorativ Ştefan cel Mare” din Bârsești, cod LMI VN-III-m-B-06581, a fost ridicat la începutul sec. XX, fiind inaugurat la data de 2 iulie 1904, la 400 de ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare. Obeliscul și crucea sunt amplasate pe un postament din piatră în trunchi de piramidă. Pe 2 dintre laturile obeliscului se găsesc următoarele inscripții: ”Lui Ștefan cel Mare Voevodul Moldovei, dupe 400 ani de la mortea sea, prinos de admirație și recunoștință din partea vrâncenilor în 2 iulie 1904”; ”Domnit-a Ștefan Vodă 47 ani, 2 luni și 3 septămâni și-a zidit 44 monastiri și biserici și era însuși țiitor peste totă țara... Dupe multe resboe cu noroc cea făcut, cu mare jale a reposat, marți 2 iulie 1504”. Pe cea de-a 3 latură se găsește inscripționat un fragment din legenda Babei Vrâncioaia în versiunea lui Carmen Sylva - pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a României - apărută postum în volumul ”De prin veacuri. Povestiri istorice și legende populare pentru copii”: ”Vedi, dise Vrâncioie lui Ștefan cel Mare, totă Vrancea s-a sculat pentru tine. Iată-i vin toți de dupe înălțimi și cei șepte flăcăi cari merg înaintea celorlalți. Sunt șepte flăcăi ai mei, pecari ț-i dăruesc. Carmen Sylva, Regina Românilor”. Pe cea de-a 4 latură apare un fragment din poezia ”Doina”, publicată în Convorbiri Literare din 1 iulie 1883, texte scrise de Mihai Eminescu pentru festivitatea dezvelirii la Iaşi a statuii lui Ştefan cel Mare în iunie 1883: ”Ștefane Măria Ta, tu la Putna numai sta, te înalță din mormânt, să te-aud din corn sunând și Moldova adunând. De-i suna din corn o dată, ai s'aduni Moldova totă. De-i suna de doue ori, îți vin codri în ajutor. De-i suna a treia oră, toți dușmanii or să piară din hotară în hotară. MI. Eminescu”. Lângă monument, după ani 1970 s-a construit și o căsuță din bârne - ”Casa Babei Vrâncioaia”. Informații furnizate de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea #monumenteinvrancea
  • Minunat. Însă cam puțină poveste, că de obicei. S-ar putea mai bine, mult mai bine.
  • Casa babei Vrâncioaia, mai degrabă un mit decât o realitate istorică. Aici se spune că la aunul 1476 (după victoria lui Ștefan cel Mare de la Vaslui 1475) Ștefan, a poposit prin aceste ținuturi spre reconsolidarea armatei sale. Vrâncioaia promițând acestuia pe cei 7 fii ai ei, care la randul lor au adus alți osteni și tot așa. Locul este sălbatic, liniștit, puțin atins de mâna omului.
  • In afara de o casa care nu seamănă nici pe departe a fi mai veche de 30 de ani nu ai ce vedea . Panorama superba însă nu te sfătuiesc să dai ture prin jurul casei pentru ca a devenit un fel de loc de " împușcat caprioare" prezervative ca la nebuni . Ori cineva vrea sa demonstreze spiritului Babei Vranceoaiei ca daca folosea prezervativ nu ii mai lua ștefan cel mare fii :))) priveliștea, peisajul de acolo sus însă este ceva deosebit .
45min

Timp mediu de vizitare

*45

Program:

  • Duminică Nonstop
  • Luni Nonstop
  • Marți Nonstop
  • Miercuri Nonstop
  • Joi Nonstop
  • Vineri Nonstop
  • Sâmbătă Nonstop

Adresă și contact:

DC nr.71, com. Bârsești, jud. Vrancea

    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.