înapoi

Muzeul Rădăcina Vrancei

Muzeul Etnografic „Rădăcina Vrancei” este o destinație care se află în comuna Bârsești, fiind înființat în anul 2010, la inițiativa unui țăran român, Costică Beșa.

Aici este un loc unde au fost colecționate o sumedenie de exponate reprezentative pentru tradițiile românești.

De asemenea, cei care vin la muzeu au și opțiunea de a putea descoperi povestea din spatele obiectelor expuse. Până în anul 2016 aceste povești erau împărtășite de însuși cel care a fondat acest univers popular. El însă a trecut la cele veșnice, având 75 de ani.

Dintre cele peste 500 de piese adunate în decursul a peste 10 ani de efort depus de moș Costică, cele care au reușit să atragă cel mai mult atenția au fost costumele populare. Apoi, instrumentele muzicale sau diversele obiecte care se foloseau la treburile casei de pe vremuri stârnesc și ele curiozitatea vizitatorilor.

Așa că, pășește și tu pragul acestui univers al folclorului vrâncean!

Adaugi "Muzeul Rădăcina Vrancei" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Vrancea?
Reviews
 • Muzeul este deţinut de autodidactul Costică Beş, care deţine circa 370 obiecte. Sunt adăpostite în trei mici magazii şi o curte interioră, în condiţii precare. Majoritatea obiectelor pun în evidenţă viaţa cotidiană tradiţională, prin: unelte de muncă (strung de lemn, războaie vechi de ţesut, pluguri din lemn, unelte de dogărie, meliţă, vase de lemn necesare la stână, sucitoare pentru frânghii); obiecte casnice (vase de lemn şi ceramică, roţi de tors, tipare de caş, linguri de lemn, mici unelte casnice, ciubere); obiecte ceremoniale (ploşti şi ţesături); piese de costum popular (ii, glugi ciobăneşti, cămăşi bărbăteşti, pieptar, bundă, năframe, bete, cămăşi din cânepă cu poale); instrumente muzicale (fluiere, caval, bucium, trişcă, ocarină, piculină, dobă, vioară, cobză, cimpoi, corn, carabă, nai). Un loc special îl ocupă obiectele care arată pasiunea puţin obişnuită a colecţionarului pentru participarea sătenilor la Primul şi al Doilea Război Mondial. Costică Beşa a adunat informaţii scrise şi orale, fotografii, arme, decoraţii, acte dovedind participarea la război a bătrânilor satului. Pistoalele şi săbiile vechi dau culoare expunerii. O parte din colecţie este adăpostită într-un mic muzeu construit de Obşte, celelalte obiecte au rămas în gospodăria lui. Sursa: ghidulmuzeelor.cimec.ro
 • Un fel de gluma... Ce cauta fotografia lui Ceausescu pe prispa acestui muzeu? Dealtfel casuta arata destul de pitoresc.
 • Locatie de repaus cu un potential imens turistic. Localnici binevoitori, iar daca intepeti un dialog cu ei veti descoperi multe lucruri interesante. Intrebati de podul cu sufe ce traverseaza raul Putna si de casa Babei Vranceoaiei. Traseele pentru biciclete sunt foarte interesante si marcate. Intrebati de cascaval afumat si miere de albine.
 • Se poate si mai bine...
 • Putea să-l ducă la că casa babei vrancioaia și sa amenajeze un spațiu numai pt asa ceva. Dezinteres TOTAL 😂😂
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Program:

 • Duminică Nonstop
 • Luni Nonstop
 • Marți Nonstop
 • Miercuri Nonstop
 • Joi Nonstop
 • Vineri Nonstop
 • Sâmbătă Nonstop

Adresă și contact:

DN nr. 2D, sat Bârsești, com. Bârsești, jud. Vrancea

Contactează:

Vezi telefon
  Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.