înapoi

Peştera Huda lui Papară

Peştera Huda lui Papară se află în Masivul Bedeleu, în grupa Munților Trascău, fiind în topul destinațiilor la superlativ din Apuseni. De ce?

Pentru că aici se află cea mai mare colonie de lilieci din Europa, peștera este cea mai denivelată, dificilă și lungă, cu cea mai înaltă galerie și cea mai mare sală, cu cele mai lungi și numeroase excentrite (stalactite crescute strâmb), cu cel mai mare debit și cu cea mai mare cascadă, cu cel mai mare depozit de chiropterit (excremenete de lilieci) din țară și cu cel mai lung curs subteran.

Prin anul 1986 peștera era amenajată și deschisă vizitatorilor.

Din păcate însă, din cauza vremii care a distrus sistemul de acces, în prezent nu se mai poate vizita în interior de vreo câțiva ani.

Totuși, sălbăticia și frumusețea zonei atrag anual mii de turiști, curioși să descopere și să vadă raritățile județului.

O legendă susține că peștera ar fi fost refugiul lui Zamolxis, zeul dacilor, iar ei veneau aici pentru a oficia ritualuri de rugăciune. „Hudă” înseamnă adăpost, grotă, iar „papară” derivă din „papa”, care în latină se traduce ca lider religios. Prescurtat, dacă am uni traducerile, ar ieși „peștera stăpânului”. 

Așadar, ia și acest obiectiv în considerare, căci merită!

Adaugi "Peştera Huda lui Papară" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Alba?
Reviews
  • , AMATORII DE DRUMEȚIE POT VEDEA ACEASTĂ LOCAȚIE DREPT VORBIND SĂLBATICĂ, O ZONĂ FOARTE FRUMOASĂ, PEISAJE MAGNIFICE DE VIS. OAMENII DIN ZONĂ FOARTE OSPITALIERI SPECIFIC POPORULUI ROMÂN. AER CURAT, APĂ DE IZVOR MINUNATĂ, ESTE UN MONUMENT NATURAL SPECTACULOS. ÎN ZONĂ SUNT PENSIUNI EXCEPȚIONALE....ACEASTĂ LOCAȚIE MERITĂ DIN PLIN DE VIZITAT PENTRU ÎMBOGĂȚIREA ALBUMULUI DE AMINTIRI CU FOTOGRAFII ȘI PEISAJE SUPERBE....
  • Este un loc deosebit de frumos.Puțini turiști știu că există un drum asfaltat care începe din sat și urcă printre pomii din pădure până deasupra Hudei lui Papară. De acolo poți vedea toți munții de jur împrejur, o panoramă grozavă.De acolo poți ajunge la cascada care alimentează râul din Huda lui Papară.Fotografii interesante poți să faci din balconul din lemn montat chiar deasupra cascadei!
  • Locatie foarte frumoasa. Peisaje frumoase. Oameni ospitalieri. Recent a fost asfaltat drumul din sat pana la manastire, este drum ingust dar este ok, sunt amenajate alveole.
  • Locația este la drept vorbind sălbatică. O porțiune de drum decam 2.5 km nu este asfaltat. Am crezut că va fi descoperirea vacanței, dar am putut intra doar cam 50 metri. Nu am fost echipat. Din ea se scurge un rîuleț rece, am mers prin apă adîncă de 0.8 m, altfel nu se poate merge. Aș dori să revin echipat cu prieteni pentru a intra în adînc. Mă mai iformez între timp.
  • Desi citesti despre aceasta pestera ca este la superlativ nu poti decat sa vezi intrarea calcaroasa din care iese apa cu un debit foarte mare. Da, este adevarat ca e una dintre pesterile cel mai greu accesibile
1h

Timp mediu de vizitare

Program:

  • Duminică Nonstop
  • Luni Nonstop
  • Marți Nonstop
  • Miercuri Nonstop
  • Joi Nonstop
  • Vineri Nonstop
  • Sâmbătă Nonstop

Adresă și contact:

DC nr. 130, sat Sub Piatră, com. Sălciua, jud. Alba

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Transilvania:

Iți recomandăm în Bistrița-Năsăud următoarele locații :

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe meleagul bistrițean.

Castelul  Bethlen de la Arcalia

Castelul Bethlen de la Arcalia

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean.

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu

Locul preferat de vânătoare al lui Ceauşescu din județul Bistrița-Năsăud se află în Munții Călimani, într-o pădure unde este cabana de la Dealul Negru.

Valea Vinului

Valea Vinului

Valea Vinului este singura localitate din Parcul Național Munții Rodnei .

Parcul Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei se află pe teritoriul județelor Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Iți recomandăm în Alba următoarele locații :

Golf la Pianu de Jos

Golf la Pianu de Jos

Pianu de Jos nu are cel mai mare pian din țară, dar are cel mai mare teren natural de golf din România.

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Cu cei mici la Teatrul de Păpuşi Prichindel

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.  8 actori, 6 oameni care lucrează pentru scenă, 3 persoanepentru marketing, 4 responsabili de bani, de acte și de echipă și 5 inși care se ocupă de aprovizionare, producție și administrație.

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa

Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni

Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.

Iți recomandăm în Argeș următoarele locații :

Transfăgărășan

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cunoscut ca cea mai spectaculoasă rută care străbate Carpații Meridionali (DN7C), fiind botezat „drumul din nori”.