Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” are o suprafață de 21 de hectare și cu peste 12.000 de specii de arbori, fiind înființat în 2001.
Mănăstirea Oașa, aflată la peste 1200 metri altitudine, în Munții Șureanu, între păduri de conifere și la destui kilometri depărtare de prima așezare omenească.
Izbucul Tăuzului are o suprafață de circa un hectar, aflându-se pe aria teritoarială a comunei Arieșeni, satul Hodobana din Munții Bihorului
Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba.
Peştera Huda lui Papară se află în Masivul Bedeleu, în grupa Munților Trascău, fiind în topul destinațiilor la superlativ din Apuseni.
Cheile Râmeţului și Mănăstirea de la Râmeț. Întinzându-ze pe o suprafață de 150 de hectare, Cheile Râmețului constituie un punct de atracție reprezentativ al naturii din zona centrală a Trascăului.
Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă. Ridicat în secolul al XVII-lea (prin anul 1624 se finalizau lucrările, castelul era proprietatea lui István (Ștefan) Bethlen (fratele principelui de atunci, Gabriel Bethlen).
Rezervația Vânătările Ponorului reprezintă una dintre cele mai spectaculoase locuri din natură ale județului Alba.
Satul Rimetea. Care e primul lucru pe care-l vei observa când vei ajunge aici? Foarte simplu. Casele albe cu ferestre verzi.
Valea Frumoasei. După denumire, te poți gândi cu siguranță la un loc frumos din natură.