înapoi

Biserica Uspenia

Biserica „Uspenia” din Botoșani este un alt locaș de cult recunoscut al județului, în special datorită faptului că aici a fost botezat poetul Mihai Eminescu, în luna ianuarie 1850. Numele bisericii se traduce prin hramul pe care-l are, adică „Adormirea Maicii Domnului” (15 august), fiind un termen folosit mai ales în timpurile străvechi. A fost ctitorită de soția domnitorului Petru Rareș, doamna Elena, fiind construită la mijlocul secolului al XVI-lea. Ca model și inspirație i-a servit biserica Mănăstirii Popăuți, ctitoria lui Ștefan cel Mare. Se presupune că pe locul acesteia a fost în trecut o bisericuță de lemn. De-a lungul vremii suferă din cauza incendiilor din 1810 și 1872 sau a atacurilor turcilor. Sub domnia lui Mihail Racoviță au loc primele lucrări de restaurare, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. După ultimul incendiu au loc multe serii de reabilitări, rezultând forma pe care o are în prezent.

De aceea, plănuiește-ți și tu să-i calci pragul!

 

Adaugi "Biserica Uspenia" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Botoșani?
Reviews
 • M-am cununat la această biserică acum 13 ani 😘
 • Vin zilele Eminescu 2019 la Botoșani. Statuia poetului în fața bisericii Adormirea Maicii Domnului Botoșani (Uspenia) locul în care a fost botezat. Succes la pregătiri
 • un loc de reculegere sufleteasca
 • Frumos si interesant! Biserica unde a fost botezat Mihai Eminescu.
 • Minunăție arhitectonica,plină de istorie și măreție. Bine întreținută! Preotul, perfect conștient de importanța misiunii sale si de șansa de a sluji in așa edificiu.Sfânta Liturghiei ,săvârșită tihnit,fără graba prezentă la alte lăcașuri de cult,ca pe vremuri.O destinație plăcută, obligatorie în municipiu.
30min

Timp mediu de vizitare

Program:

 • Duminică Nonstop
 • Luni Nonstop
 • Marți Nonstop
 • Miercuri Nonstop
 • Joi Nonstop
 • Vineri Nonstop
 • Sâmbătă Nonstop

Adresă și contact:

str. 1 Decembrie 1918, orașul Botoșani, jud. Botoșani

  Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.