Castelul Iulia Hașdeu este un alt monument istoric prahovean, care a fost construit între anii 1893-1896.
Scopul acestuia era de a fi un templu unde să poată sălășlui spiritul Iuliei, fiica iubită a scriitorului B. P. Hașdeu.
După moartea fulgerătoare a fetei-geniu de numai 19 ani din cauza unei boli crunte (TBC), tatăl ei cade într-o depresie cruntă și apelează la ședințe de spiritism pentru a intra în legătură cu fiica lui și de a-și alina dorul. După cinci ani, în urma unei vizite la chimistul Istrati din Câmpina, cumpără terenul pe care se află actualul castel. Supranumit și „Templul Spiritului”, acesta a fost realizat conform indicațiilor oferite de Iulia în cadrul ședințelor de spiritism.
Deși inițial trebuia să arate ca o catedrală, ulterior a rezultat castelul-templu cu trei turnuri din piatră și creneluri.
În jurul lui s-au țesut multe povești și legende legate de spiritul Iuliei care ar bântui și în prezent cele șase săli ale castelului.
În timp suferă deteriorări, dar în anii '60 beneficiază de lucrări de reabilitare, care s-au repetat și după cutremurul din '77.
Astfel, din 1995 este deschis publicului larg și-l poți include încă de pe-acum în planul tău!
Timp mediu de vizitare
*60
Program:
Adresă și contact:
bd. Carol I nr. 199, orașul Câmpina, jud. Prahova
Contactează:
Vezi telefonParcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.
Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.
Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.
Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.
Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.
Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.
Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.
Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.
Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.
Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.