înapoi

Mănăstirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia este un așezământ monahal cunoscut prahovean, care este inclus pe lista monumentelor istorice.

Este ctitoria spătarului Mihail Cantacuzino și datează dinspre finele secolului al XVII-lea, după ce se întorsese dintr-un pelerinaj din Ierusalim și Muntele Sinai.

Aici se află cinci tipuri de cruci: grecească, latină simplă și cu un soare, slavă și a lui Ștefan cel Mare.

Din cadrul complexului monahal fac parte: biserica veche (în stil brâncovenesc cu influențe baroce) și biserica mare (în același stil brâncovenesc și ridicată la ordinul Regelui Carol I în anii 1840), paraclisul și cavoul lui Take Ionescu, clopotnița (care are 16 icoane din mozaic realizate de un meșter venețian) și muzeul (care deține prima versiune a Sfintei Scripturi în limba română).

De asemenea, muzeul e vechea casă de oaspeți, iar în perioada construirii Peleșului, a fost locul unde a locuit familia regală.

Un alt lucru mai puțin știut e că a fost prima mănăstire din țară care a beneficiat de electricitate.

Prin urmare, musai trebuie să ajungi aici!

Adaugi "Mănăstirea Sinaia" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Prahova?
Reviews
  • Un loc deosebit plin de istorie ,o mănăstire foarte frumoasă...Se aplică regulile de protecție sanitară anti -covid ,intrarea este permisă doar cu mască, deasemenea si asistarea la slujbele religioase tot cu mască..
  • Un loc cu încărcătură istorică, îngrijit, flori frumoase. Este lângă parcarea de la baza aleei ce duce la Castelul Peleș. Puncte forte ale mănăstirii sunt biserica veche si cavoul lui Take Ionescu. După ce am ratat vizita la Castelul Peleș, din cauză că angajații, funcționari publici, și-au luat pauză de masă sub paravanul dezinfecției, vizita la mănăstirea Sinaia ne-a șters gustul amar lăsat de tentativa nereușită.
  • Pentru pelerinii care vin să viziteze Perla Carpaților, stațiunea montană Sinaia, cel puțin trei obiective merită întreaga atenție: Munții Bucegi, Castelul Peleș și Mănăstirea Ortodoxă Sinaia. Mănăstirea Sinaia, supranumită „Catedrala Carpaților”, situată într-un cadru natural feeric, datează din secolul al XVII-lea și reprezintă identitatea istorică a orașului, fiind prima construcție pe acest teritoriu. Fondatorul Mănăstirii Sinaia este spătarul Mihai Cantacuzino care împreună cu mama sa, Elena și cu sora sa Stanca, a făcut un pelerinaj la Locurile Sfinte (Ierusalim, Nazaret etc.), ajungând cu această ocazie la Muntele Sinai unde s-a rugat în Mănăstirea Sfânta Ecaterina. Impresionat de cea ce a văzut, s-a hotărât ca la întoarcerea în Țara Românească să construiască în munții românești și să închine Sfintei Fecioare Maria, o mănăstire care să poarte numele Muntelui Sinai și aceasta este Mănăstirea Sinaia.
  • Nu ratați nici o ocazie să vizitați această perlă a ortodoxismului încărcată de o istorie copleșitoare!
  • O minunăție arhitecturala, sculpturile in lemn te lasă fără cuvinte.....nu trebuie ratata vizita de cate ori puteți....
1h

Timp mediu de vizitare

*60

Program:

  • Duminică 08:00 - 18:00
  • Luni 08:00 - 18:00
  • Marți 08:00 - 18:00
  • Miercuri 08:00 - 18:00
  • Joi 08:00 - 18:00
  • Vineri 08:00 - 18:00
  • Sâmbătă 08:00 - 18:00
*

Iarna deschidem muzeul și biserica veche doar la cerere, în intervalul 10-15, pentru grupuri mai mari de 10 persoane.

Adresă și contact:

str. Mănăstirii nr. 2, orașul Sinaia, jud. Prahova

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Muntenia:

Iți recomandăm în Teleorman următoarele locații :

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.

Iți recomandăm în București următoarele locații :

Spectacol la Opera Națională București

Spectacol la Opera Națională București

Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.