înapoi

Muzeul Național al Petrolului

Muzeul Național al Petrolului este adăpostit de municipiul Ploiești, fiind una dintre cele mai însemnate, dat fiind că în țară sunt numai trei astfel de instituții, celelate două aflându-se în județul Bacău.

Ideea creării unui astfel de spațiu a venit ca urmare a celebrării centenarului industriei petroliere de pe pământul românesc. Acest lucru se petrecea în anul 1957, iar în toamna anului 1961 a fost înființat cu scopul de a pune în valoare atât istoria petrolului, cât și industria petrolieră din România.

Începând cu anul 2017 face parte ca secție din cadrul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova. De asemenea, colecția a trecut în proprietatea Consiliului Județean, până atunci fiind în posesia OMV Petrom.

După ce a fost închis temporar, în 2018 a fost redeschis și repus la dispoziția turiștilor.

În prezent deține un patrimoniu generos care numără peste 8.000 de exponate. De la diverse utilaje, hărți, felinare, până la albume, documente și fotografii sau brevete de invenție, toate putând fi admirate în cadrul muzeului.

Este un muzeu reprezentativ al Prahovei, așa că trebuie să se afle și în planul tău de călătorie!

Adaugi "Muzeul Național al Petrolului" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 15 atracții turistice din Prahova?
Reviews
  • Muzeul National al Petrolului din Ploiesti evoca pionieratul si prioritatile Romaniei in istoria mondiala a extractiei si prelucrarii petrolului. Spatiul limitat de expunere face ca numai o mica parte a realizarilor sa fie tratate si multe rafinarii si complexe petrochimice importante sa nu fie mentionate, lafel ca si importante instirute de proiectare di Ploiesti si din tara sa nu fie amintite sau sa nu le fie prezentate realizarile. Un exemplu in acest sens este IPIP,, care amplasat doar la cateva cladiri mai departe, a fost inima proiectarii tuturor rafinariilor din tara, dar si din intraga lume, precum cele din India, Pachistan, Iordania, Siria, Iran, Irak si Turcia. Istoria muzeului se opreste in perioada de inceput al dezvoltarii, iar din prioada de maxima dezvoltare se amiteste foarte putin despre platformele marine si mai nimic despre partea de conceptie, varietatea si distribuirea geografica a realizarilor. Material se poate gasi usor la IPIP, Petrostar (fostul IPFE) si UPETRUM (fostul 1 Mai) din Ploiesti sau la Petrodesign (fostul IITPIC) Bucuresti. De asemeni lipsesc informatii despre scoala romaneasca de tehnologie petroliera (Institutul de Petrol si Gaze, care a format ingineri romani cunoscuti in toata lumea, dar a format si ingineri pentru diferite tari, care acum conduc ministere, facultati sau rafinarii din intreaga lume (Siria, Iordania, Pachistan, India, Vietnam, Yemen, Polonia, etc). Dintre cei care au urmat cursurile universitare in Romania, am cunoscut 2 directori de rafinarii (Orlen Plock si Oswiecim) din Polonia, 2 directori in ministerul petrolului YPC din Yemen, un sef de catedra la o universitate din New York, USA. Sediul prezentat in muzeu ca fiind al companiei Petrom din Ploiesti, nu mai este de actualitate, pentru ca acest sediu s-a mutat la Bucuresti, iar in cladire s-a mutat primaria Ploiesti. Este de dorit ca la intrare sa existe o initiere a vizitatorilor, scrisa cu aceleasi majuscule privind pretul dar si faptul ca si fotografiatul trebuie platit. Frapeaza faptul ca mai ieftin este biletul de intrare, decat permisia fotografierii, ceea ce este ciudat. De asemeni, nu exista un ghid competent si doritor sa dea explicatii despre exponate. Trecutul Industriei petroliere romanesti merita mai mult, chiar daca prezentul este inca tulbure, insa viitorul se intrezareste a fi mai bun.
  • Un muzeu unic in Ploiesti, ba chiar unic in Romania. Muzeul detine un patrimoniu foarte bogat prezentand istoria si importanta industriei petroliere din Romania.
  • Interesant. Ma asteptam totusi la un pic mai mult.
  • E un muzeu interesant, dar nu sunt atatea de vazut. Mare pacat ca exponatele de afara sunt lasate sa fie mancate de rugina si nu sunt deloc intretinute.
  • Istoria extragerii și a prelucrării petrolului

Intrare cu plată

6 lei/persoană
45min

Timp mediu de vizitare

*45

Program:

  • Duminică 09:00 - 17:00
  • Luni Închis
  • Marți 09:00 - 17:00
  • Miercuri 09:00 - 17:00
  • Joi 09:00 - 17:00
  • Vineri 09:00 - 17:00
  • Sâmbătă 09:00 - 17:00

Adresă și contact:

str. Doctor Dumitru Bagdazar nr. 8, mun. Ploiești, jud. Prahova

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Muntenia:

Iți recomandăm în Teleorman următoarele locații :

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele

Parcul Central din Turnu Măgurele este locul unde aleg să se plimbe cei mai mulți locuitori ai orașului, fiind în același timp și una dintre atracțiile acestuia.

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu

Cetatea medievală Turnu este situată în apropierea municipiului Turnu Măgurele.

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliștea-Gumești

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (27 iulie) din Siliştea-Gumeşti este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale pe pe întreg cuprinsul județului Teleorman.

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (29 iunie) este un alt locaș impozant din Alexandria și datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia

Aria naturală și lacul Suhaia formează împreună o adevărată rezervație unde și-au făcut cuib o mulțime de păsări.

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni

Mănăstirea Coșoteni poartă hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (26 octombrie) și datează din secolul al XVII-lea.

Iți recomandăm în București următoarele locații :

Spectacol la Opera Națională București

Spectacol la Opera Națională București

Opera Națională București a fost ridicată în anul 1953 și reprezintă una dintre instituțiile simbolice ale culturii din capitală.

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc este mai vechi decât Hanul cu tei, fiind construit în 1808 în stilul fortărețelor, în apropiere de Curtea Domnească.

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei este un alt obiectiv specific Bucureștiului de altădată.

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu mai este cunoscut și ca Grădina Cișmigiu, fiind unul dintre cele mai distinse și faimoase locuri unde pe vremuri obișnuiau să vină cei înstăriți.

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, iar biserica este reprezentativă pentru stilul arhitectural brâncovenesc.

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României se numără printre cele mai prestigioase instituții de cultură ale țării, fiind în același timp cel mai mare muzeu de artă din România.