Podul Înalt de la Vaslui este unul dintre cele mai simbolice locuri ale județului, fiind în mod direct asociat cu celebra bătălie a lui Ștefan cel Mare cu otomanii, de pe 10 ianuarie 1475.
A fost o victorie uimitoare și aproape miraculoasă, care a rămas adânc impregnată atât în istorie, cât și în conștiința populară. În urma acesteia, Papa Sixt al IV-lea l-a supranumit pe marele domnitor moldovean „principele creștinătății”, evenimentul fiind consemnat de mai mulți cronicari ai vremii.
În prezent aici se află o statuie ecvestră a voievodului, la care se ajunge prin urcarea unui număr destul de mare de scări. Aceasta a fost inaugurată în anul 1975, moment în care s-au împlinit cinci secole de la marea izbândă.
Un loc încărcat de istorie, aflat în aer liber și care merită să fie prezent și în planul tău de călătorie.
Prin urmare, hai și tu la Podul Înalt!
Timp mediu de vizitare
*30
Program:
Adresă și contact:
DN nr.24 117, sat Muntenii de Jos, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.