Biserica Albă din Iași a fost zidită în 1750 pe locul unui vechi locaș (ridicat în 1667) și ctitorită la inițiativa preotului Velișcu.
Numele vine de la simplul fapt că era văruită în alb pe exterior, ceea ce era foarte rar întâlnit la acea vreme. De asemenea, pe la mijlocul secolului al XVII-lea era altă Biserică Albă în oraș, situată în locul actualei Catedrale Mitropolitane.
De-a lungul anilor a suferit de pe urma vicisitudinilor naturii sau ale istoriei, fiind restaurată în mai multe rânduri. Lucrările au început în anul 1885 și au continuat cu o altă serie de reabilitări în anii '30, '50 și '70. Încă din 1962 este înscrisă pe lista monumentelor istorice.
Este un locaș care exprimă simplitate și modestie, purtând hramul Schimbării la Față.
Propune-ți să-i treci și tu pragul, adăugând-o în plan!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
fără plată
Program:
Adresă și contact:
str. Albă nr. 3, mun. Iaşi, jud. Iaşi
Website:
https://bisericaalba.mmb.ro/Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.