Biserica Armeană din Iași este unică în oraș, fiind rezidită în 1803, vechiul locaș datând dinspre finele secolului al XIV-lea. Deși acest aspect a fost dezbătut de mai mulți istorici, contestând construirea primei biserici, ulterior au acceptat această posibilitate.
Comunitatea de armeni de aici a fost una dintre cele mai puternice și cunoscute din țară, migrând prin secolele XI-XII. Au fost buni meșteșugari și negustori, dar o dată cu instalarea regimului comunist mulți au plecat din țară.
În Iași a mai fost o biserică armenească, dar s-a năruit într-un incendiu din 1827.
Nici aceasta nu a scăpat de primejdii (războaie, cutremure), dar a fost reparată și reabilitată la timp. Cele mai recente lucrări s-au desfășurat între 2005-2008, iar în curtea acesteia se află casa parohială (vechiul ateneu armenesc).
Poartă hramul Sfintei Maria și în interior seamănă cu o biserică ortodoxă.
Este un obiectiv bogat în istorie și merită să-l ai în plan pentru a-l vizita!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
fără plată
cu plată
Program:
Adresă și contact:
str. Armeană nr. 22, mun. Iași, jud. Iași
Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.