înapoi

Biserica Armeană Iași ( 1803 )

Biserica Armeană din Iași este unică în oraș, fiind rezidită în 1803, vechiul locaș datând dinspre finele secolului al XIV-lea. Deși acest aspect a fost dezbătut de mai mulți istorici, contestând construirea primei biserici, ulterior au acceptat această posibilitate.

Comunitatea de armeni de aici a fost una dintre cele mai puternice și cunoscute din țară, migrând prin secolele XI-XII. Au fost buni meșteșugari și negustori, dar o dată cu instalarea regimului comunist mulți au plecat din țară.

În Iași a mai fost o biserică armenească, dar s-a năruit într-un incendiu din 1827.

Nici aceasta nu a scăpat de primejdii (războaie, cutremure), dar a fost reparată și reabilitată la timp. Cele mai recente lucrări s-au desfășurat între 2005-2008, iar în curtea acesteia se află casa parohială (vechiul ateneu armenesc).

Poartă hramul Sfintei Maria și în interior seamănă cu o biserică ortodoxă.

Este un obiectiv bogat în istorie și merită să-l ai în plan pentru a-l vizita!

Adaugi "Biserica Armeană Iași ( 1803 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Armenii au avut propria lor biserica in Iasi inca din secolul al XIV-lea, cand o puternica colonie s-a asezat in acest oras. La actuala biserica, restaurata in anul 1803, cu hramul Sf. Maria, se pastreaza, o piatra care a apartinut unui locas mai vechi. Aflata intro nisa din transept, piatra respectiva are urmatoarea inscriptie, in limba armeana: "Cu mila lui Dumnezeu s-a pus temelia bisericii Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, prin staruinta parintelui Iacob, a hagiului Macar. E. K. R. 1385". Desi autenticitatea inscriptiei a fost pusa sub semnul intrebarii de unii specialisti, cert este faptul ca in secolul al XV-lea functiona o biserica armeana in Iasi. In 1451 se daruia acelui locas o pretioasa Evanghelie, scrisa si ilustrata cu o deosebita maiestrie cu 100 de ani mai inainte de orasul Caffa din Crimeea. La 1763-1764 lordul Baltimore povesteste ca a primit de la un calugar o notita privitoare la manastirile si bisericile iesene. In lista erau mentionate doua biserici armene (cea de-a doua fusese ridicata la 1605 pe Ulita Cizmariei Si avea hramul Sf. Grigore Luminatorul) .
  • De vizitat cind aveti timp
  • Frumos.
  • O clădire care ar trebui să fie un simbol pentru Iasi, vechimea ei se suprapune pe data atestarii orașului. Clădirea este frumos iluminată noaptea, dar in rest nimic. Nu se vizitează, Nu se poate afla nimic din istoria deosebită a armenilor pe aceste meleaguri.
  • Frumos ca arhitectura
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Parcare:

fără plată

cu plată

* Pe str. Bărboi găsești 4 parcări cu peste 200 locuri de parcare.

Program:

  • Duminică Închis
  • Luni 09:30 - 13:00
  • Marți 09:30 - 13:00
  • Miercuri 09:30 - 13:00
  • Joi 09:30 - 13:00
  • Vineri 09:30 - 13:00
  • Sâmbătă Închis

Adresă și contact:

str. Armeană nr. 22, mun. Iași, jud. Iași

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.