Biserica Buna Vestire este ctitorită în 1816 de vornicul Ioan Tăutu și soția sa, fiind ridicată în apropierea unui vechi locaș din lemn, ce era cunoscut ca „Blagoveștenia”.
Atracția principală a bisericii o constituie catapeteasma. Aceasta a fost executată între 1858-1868 din lemn de stejar și tei, având valoare artistică și istorică. De asemenea, pictura inițială datează din 1859, fiind realizată în stil neobizantin, dar a fost refăcută în anii '70.
În decursul timpului a mai avut parte de reparații și reabilitări, iar în 1980 a fost resfințită.
De asemenea, este una dintre puținele parohii ieșene care s-au bucurat atât de prezența, cât și de sprijinul material al personalităților vremii. Printre aceștia s-au numărat Theodor Rosetti, Mihail Kogălniceanu (aflat în rândul ctitorilor), Vasile Pogor, Petru Poni și alții.
Așadar, trece-o în plan și viziteaz-o alături de celelalte obiective ieșene!
Timp mediu de vizitare
*30
Program:
Adresă și contact:
str. Buna Vestire nr. 1, mun. Iași, jud. Iași
Website:
https://bunavestire.mmb.ro/Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.