Biserica Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași a fost înălțată între 1782-1789, fiind proiectată în stil arhitectonic baroc.
Pe locul acesteia era o veche biserică franciscană din lemn, dar a fost nimicită de un incendiu în 1766. Edificiul este cunoscut și sub denumirea de „Catedrala veche”, dată fiind situarea în apropierea catedralei noi.
Interiorul este prezidat de cele trei altare din marmură, cel central fiind lucrat la Roma, iar cele laterale în Padova. De asemenea, pictura datează din 1869, executată de un călugăr franciscan, Giuseppe Carta. În plus, orga se află și ea pe lista elementelor care-i dau de gol vechimea.
Un detaliu interesant este că pe zidul sudic al bisericii a fost adăugat un ceas solar în anul 1812, care se poate observa și astăzi. Are rol și de necropolă episcopală, iar de-a lungul vremii a necesitat câteva rânduri de reparații.
Este un obiectiv cu valoare culturală însemnată, așa că merită să se afle și în planul tău!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
fără plată
Program:
Adresă și contact:
Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 26, mun. Iași, jud. iași
Email:
contact@amdis.roWebsite:
http://amdis.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.