Biserica Sfântul Nectarie din Iași a fost zidită ca nevoie pentru enoriașii cartierului nou construit de regimul comunist în anii '60.
Astfel, în 1995 a fost aprobat proiectul, iar în anul 2000 s-au demarat lucrările pe șantier. Finalizarea completă a locașului s-a realizat abia în anul 2017, după mulți ani de eforturi și greutăți. Pictura interioară este executată în stil bizantin, muncindu-se la ea din 2010.
Se consideră a fi cel mai mare locaș din țară închinat Sfântului Nectarie. De asemenea, turlele bisericii se zăresc de departe, răsărind de sub podul care leagă cartierul Alexandru cel Bun de Podul de Piatră. Inițial trebuia să aibă un stil arhitectural grecesc, dar până la urmă a ajuns să fie unul moldovenesc, din dorința de a se apropia de stilul ștefanian.
Rezultatul este unul fără cuvinte. Cel mai potrivit este să vii aici și să vezi (minunezi) cu proprii ochi.
De aceea, musai trece-o în planul de călătorie!
Timp mediu de vizitare
*45
Parcare:
fără plată
Program:
Adresă și contact:
Bd. Alexandru cel Bun, mun. Iași, jud. Iași
Email:
bsfnectarie@gmail.comWebsite:
https://sfnectarie.mmb.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.