Biserica „Sfântul Nicolae” din Aroneanu este ceea ce a mai rămas până în prezent dintr-un întreg complex mănăstiresc din perioada medievală.
A fost ctitorită de domnitorul Aron Vodă în 1594, în locul celei vechi, ridicată de tatăl său, Alexandru Lăpușneanu, unde viețuiau călugări greci. Ulterior a fost închinată de domnitorul Ieremia movilă Muntelui Athos, iar de-a lungul timpului a trecut printr-o serie de dificultăți și regrese.
O perioadă (în secolul XVII) funcționează ca metoc al Patriarhiei Constantinopolului și primește generoase danii. Totuși, ajunge pe la mijlocul secolului al XVIII-lea aproape o ruină, viața monahală se risipește după 1863 și rămâne doar biserica. Aceasta este reabilitată la începutul secolului al XX-lea, devenind parohie. A mai suferit din cauza greutăților istoriei și cele mai recente lucrări de reabilitare au fost executate între 2013-2016.
Arhitectura amintește de stilul bisericii Trei Ierarhi, locașul având în sine și o valoare artistică.
Așadar, vino să o vizitezi!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
fără plată
Program:
Adresă și contact:
sat Aroneanu, com. Aroneanu, jud. Iași
Website:
https://aroneanu.mmb.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.