Biserica „Sfântul Nicolae” din Copou seamănă un pic la exterior cu Biserica Domnească din centrul Iașiului, dar e zidită în perioada contemporană.
Construirea acesteia s-a desfășurat între 1937-1943, la inițiativa părintelui paroh al vremii, Petru Manole. Acesta a fost ajutat de istoricul Nicolae Iorga, care a rămas astfel ca unul dintre primii ctitori ai bisericii.
Deși a fost ridicată cu mult efort în plin război, rezultatul a dăinuit până astăzi. La mijlocul anilor '60 este realizată pictura interioară, iar în anii '90 ia contur și cea exterioară. De asemenea, tot în această perioadă au loc și lucrările de reabilitare a locașului, care suferise de pe urma cutremurului din '77.
Biserica în stil arhitectural moldovenesc și cu o catapeteasmă meșteșugită în lemn de stejar este înconjurată de parcul din vârful Copoului.
În acest cadru natural o poți vizita oricând, de aceea adaug-o și tu în plan!
Timp mediu de vizitare
*30
Program:
Adresă și contact:
Aleea Grigore Ghica Vodă nr. 76, mun. Iași, jud. Iași
Email:
pr.vasile_vaida@yahoo.roWebsite:
https://sfnicolaecopou.mmb.ro/Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.