Biserica Sfinții 40 de Mucenici din Iași a fost construită în 1760 și ctitorită de hatmanul Vasile Roset alături de soția sa, Safta.
Acesta a închinat-o Patriarhiei Constantinopolului ca stavropighie (mănăstire independentă care depinde direct de patriarhie), iar după câțiva ani Mitropoliei din Brăila. Apoi trece printr-o perioadă cu multe lipsuri, scăpând cu ajutorul fiului ctitorului, Lascarache Roset, care o revendică și a enoriașilor.
În 1868 a fost zidit pronaosul și clopotnița, urmând ca peste 56 de ani să i se alăture și un pridvor. Deși în exterior pare un simplu locaș, interiorul deține multe obiecte valoroase. De la catapeteasma din tei, la icoane și obiecte de cult, trecându-i pragul numeroși intelectuali ai vremii.
Pentru cei curioși, da, și aici a slujit Creangă, iar în cimitirul bisericii se află mormântul lui Gheorghe Asachi (scriitor și traducător).
Din anul 2015 este inclusă în rândul monumentelor istorice și merită să fie prezentă și în planul tău!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
fără plată
Program:
Adresă și contact:
str. General Henri Mathias Berthelot nr. 12, mun. Iași, jud. Iași
Email:
sf40mucenici@mmb.roWebsite:
https://sf40mucenici.mmb.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.