înapoi

Biserica Sfinții 40 de Mucenici ( 1760 )

Biserica Sfinții 40 de Mucenici din Iași a fost construită în 1760 și ctitorită de hatmanul Vasile Roset alături de soția sa, Safta.

Acesta a închinat-o Patriarhiei Constantinopolului ca stavropighie (mănăstire independentă care depinde direct de patriarhie), iar după câțiva ani Mitropoliei din Brăila. Apoi trece printr-o perioadă cu multe lipsuri, scăpând cu ajutorul fiului ctitorului, Lascarache Roset, care o revendică și a enoriașilor.

În 1868 a fost zidit pronaosul și clopotnița, urmând ca peste 56 de ani să i se alăture și un pridvor. Deși în exterior pare un simplu locaș, interiorul deține multe obiecte valoroase. De la catapeteasma din tei, la icoane și obiecte de cult, trecându-i pragul numeroși intelectuali ai vremii.

Pentru cei curioși, da, și aici a slujit Creangă, iar în cimitirul bisericii se află mormântul lui Gheorghe Asachi (scriitor și traducător).

Din anul 2015 este inclusă în rândul monumentelor istorice și merită să fie prezentă și în planul tău!

Adaugi "Biserica Sfinții 40 de Mucenici ( 1760 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Aceasta biserica din dealul Copoului a fost inaltata de hatmanul Vasile Roset, la 1760, "nefiind alta biserica in tara aceasta pe numele acestor sfinti". Ctitorul a obtinut statutul de stavropighie ("de sine statatoare") pentru biserica sa, aceasta tinand direct de Biserica cea mare, a Patriarhiei de Constantinopol (si nu de Mitropolia de la Iasi) , facandu-se randuiala sa dea acolo, in fiecare an, cate 6 oca de ceara. La 1767 a inchinat-o, insa, Mitropoliei Proilavului (adica de la Braila) creata de Patriarhia de Constantinopol pentru crestinii ortodocsi din sudul Basarabiei si Dobrogea, teritorii stapanite, pe acea vreme, de Imperiul Otoman. Catapeteasma bisericii, frumos lucrata, este cea originala, din veacul XVIII. De o deosebita valoare artistica este icoana Sf. Nicolae (1814) , pictata de Eustatie Altini, cel mai iscusit pictor autohton de icoane din aceasta epoca, a carui casa se invecina cu biserica. Aici a fost inmormantat Gh. Asachi (1869) , "campionul inteligentei moldovenesti" in primele cinci decenii ale veacului trecut, impreuna cu alti membri ai familiei sale. Monumentul sau funerar se afla in curtea bisericii. Osemintele au fost, dezhumate in 1890, pentru a fi depuse in soclul statuii sale, de langa biserica Trei Ierarhi. Tot aici a slujit o vreme, ca diacon, scriitorul Ion Creanga.
  • Interesant, nu știam că Ion Creangă a fost diacon la această biserică.
  • Biserica „Sfinții 40 de Mucenici” este situată în Copou, pe strada Berthelot nr 14 în apropiere de Facultatea de Informatică și, a fost înălțată de hatmanul Vasile Roset în anul 1760 . Are hramul Sfinților 40 de mucenici din Sevastia . Aici a fost înmormântat Gheorghe Asachi în anul 1869 , împreună cu alți membri ai familiei sale . Monumentul său funerar se află în curtea bisericii . Osemintele sale au fost deshumate în anul 1890 pentru a fi depuse în soclul statuii sale din curtea scolii Gheorghe Asachi .
  • Sunt multumit de slujba religioasă care se ține în biserică.🌹💝✌
  • In trecerea mea pe aici zabovi-voi pret d-un "DOAMNE AJUTA".
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Parcare:

fără plată

* Parcare fără plată cu aprox. 15 locuri tot pe str. General Henri Mathias Berthelot.

Program:

  • Duminică 08:00 - 18:00
  • Luni 08:00 - 18:00
  • Marți 08:00 - 18:00
  • Miercuri 08:00 - 18:00
  • Joi 08:00 - 18:00
  • Vineri 08:00 - 18:00
  • Sâmbătă 08:00 - 18:00

Adresă și contact:

str. General Henri Mathias Berthelot nr. 12, mun. Iași, jud. Iași

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.