înapoi

Biserica Talpalari ( 1640 )

Biserica Talpalari este ctitorită în jurul anului 1640 de vistiernicul Iordache Cantacuzino, pitită printre blocurile gri din zona centrală a orașului.

În acest ținut s-au stabilit cei din bresla tălpălarilor, care aveau să-și lase amprenta peste ani prin numele locașului. Este „sora” bisericii Curelari, cele două bresle completându-se una pe cealaltă pentru același scop - încălțămintea.

Pe parcursul timpului primește susținere din partea multor familii cu nume mare. De asemenea, a și trecut prin multe greutăți, precum incendiul din 1827, legea secularizării din 1863 sau provocările regimului comunist. Cu toate acestea a răzbit, i s-au făcut lucrări de reabilitare ( cu mari eforturi uneori ), iar din 2015 face parte din rândul monumentelor istorice ieșene.

Un detaliu puțin știut este că se află la kilometrul zero al Iașiului și a fost folosită ca paraclis al Academiei Mihăilene, cunoscută ca „biserică a școalelor”.

Este ocrotită de Nașterea Maicii Domnului și de Sfântul Ilie.

Are o arhitectură în stil baroc, o pictură neorenascentistă și e timpul să-i treci și tu pragul!

Adaugi "Biserica Talpalari ( 1640 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Primul ctitor al bisericii “Nasterea Maicii Domnului” Talpalari este vistiernicul Iordache Cantacuzino, cumnat cu voievodul Vasile Lupu si intemeietor al ramurii moldovene a familiei Cantacuzinilor. El zideste sfantul locas, pe la anul 1640, in capatul de nord-vest al Ulitei Mari (bd. Stefan cel Mare si Sfant) . Acolo incepea mahalaua unde isi aveau locuintele si budaile pentru lucru talpalarii, breasla celor care confectionau talpi pentru incaltaminte. Dupa mestesugul lor isi va lua numele si biserica fiindca, impreuna cu descendentii vechiului ctitor si cu neamurile boierilor enoriasi, mesterii talpalari ii vor purta de grija in tot cursul veacului al XVII-lea. Pe la 1742 paroh al bisericii era preotul Antonie, iar staroste al breslei talpalarolor Ioan Papajemna. Dupa incendiul din 20 iulie 1827, un urmas din familia ctitorului, marele voinic Dimitrie cantacuzino-Pascanu, vazand trista ruinare a bisericii, in care isi dormeau somnul de veci mosii si stramosii sai, zideste sfantul locas, “facandu-I din nou boltile si catapeteasma, marindu-I ferestrele si infrumusetandu-le cu cele dinlauntru si din afara podoabe”. La 1884, cand biserica era cu totul in ruina, s-au facut reparatii capitale din veniturile proprii. S-a reparat atunci intreaga zidarie, s-au pictat peretii si boltile in ulei de catre N. Roteanu, s-a poleit catapeteasma, s-au refacut cafasul, usile si ferestrelesi s-au construit din nou clopotnita, pridvorul si vesmantaria, aceasta din urma deasupra criptei de langa altar, acolo unde se afla oseminte ale ctitorilor Cantacuzini si ale unor familii inrudite. Situata in aproperea Academiei Mihailene, apoi a Colegiului National, biserica a slujit o vreme drept locas de inchinare pentru acele institutii de invatamant, de unde si renumele de “biserica a scoalelor”. Al doilea hram a fost adaugat in amintirea bisericii filiale Sf. Ilie de pe strada V Alecsandri nr 9, ctitoria lui Ionascu Gheanghea de la 1620, demolata in anul 1954.
  • Recunosc ca sunt nu am mai intrat aici niciodata sau poate nu mi aduc aminte. Cert e ca am.plecat din Iasi ca sa redescopar multe lucruri frumoase aici. Locasul e ferit, putina lume intra aici si iti aduce bucurie in suflet odata intrat. Am sa revin si pentru a participa la sfanta liturghie.
  • Dacă veți căuta Mănăstirea Sfântul Siluan Athonitul din Iași, să știți că biserica Nașterea Maicii Domnului – Talpalari este biserica în care se oficiază și slujbele acestei mănăstiri, o mănăstire un pic diferită de celelalte, mai ales prin faptul că maicile au o activitate socială deosebită prin Centrul de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
  • Se numără printre cele mai frumoase biserici din țară.Exraordinara prin arhitectura și pictură cu un aer din altă lume!
  • Un loc minunat.
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Parcare:

cu plată

* Parcare cu plată (cu excepția zilei de sâmbătă) pentru aproximativ 80 locuri și a sărbătorilor legale. în față la Cinema Victoria.

Program:

  • Duminică 08:00 - 18:00
  • Luni 08:00 - 18:00
  • Marți 08:00 - 18:00
  • Miercuri 08:00 - 18:00
  • Joi 08:00 - 18:00
  • Vineri 08:00 - 18:00
  • Sâmbătă 08:00 - 18:00

Adresă și contact:

str. Talpalari nr. 3, mun. Iași, jud. Iași

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.