Biserica Talpalari este ctitorită în jurul anului 1640 de vistiernicul Iordache Cantacuzino, pitită printre blocurile gri din zona centrală a orașului.
În acest ținut s-au stabilit cei din bresla tălpălarilor, care aveau să-și lase amprenta peste ani prin numele locașului. Este „sora” bisericii Curelari, cele două bresle completându-se una pe cealaltă pentru același scop - încălțămintea.
Pe parcursul timpului primește susținere din partea multor familii cu nume mare. De asemenea, a și trecut prin multe greutăți, precum incendiul din 1827, legea secularizării din 1863 sau provocările regimului comunist. Cu toate acestea a răzbit, i s-au făcut lucrări de reabilitare ( cu mari eforturi uneori ), iar din 2015 face parte din rândul monumentelor istorice ieșene.
Un detaliu puțin știut este că se află la kilometrul zero al Iașiului și a fost folosită ca paraclis al Academiei Mihăilene, cunoscută ca „biserică a școalelor”.
Este ocrotită de Nașterea Maicii Domnului și de Sfântul Ilie.
Are o arhitectură în stil baroc, o pictură neorenascentistă și e timpul să-i treci și tu pragul!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
cu plată
Program:
Adresă și contact:
str. Talpalari nr. 3, mun. Iași, jud. Iași
Email:
talpalari@mmb.roWebsite:
https://bit.ly/2TQ0M4DContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.