Casa Cantacuzino-Pașcanu din Iași datează din 1840, iar în prezent funcționează ca sediu al Palatului Copiilor (din 1966).
A fost construită de logofătul Dumitrache Cantacuzino Paşcanu (de aici și numele), fiind printre cele mai cunoscute clădiri nu doar din oraș, ci și din regiune. Pe atunci avea ziduri înalte, o grădină, arbori seculari și o generoasă gospodărie specifică clasei înalte a vremii.
Însă are în spate o poveste tulburătoare ce a avut ecou multă vreme în acei ani. Printre slujitorii palatului erau și țigani robi. Logofătul lăsase o tânără țigancă frumoasă însărcinată, iar copilul (Dincă) ajunsese să fie îndrăgit mai târziu de stăpână. În urma unei călătorii în Paris, el se îndrăgostește de o franțuzoaică și vin împreună la palat. Din cauza îndârjirii logofetesei de a-l elibera pe Dincă, acesta o împușcă pe iubita lui și, în final, se sinucide.
Acest lucru a pus capăt robiei țiganilor, schimbând și istoricul palatului. Spre finele secolului al XIX-lea trece în proprietatea statului, e folosit de armată, apoi de familia regală când se retrage la Iași în anii războiului.
Cu toate acestea, poate fi prezent și în planul tău!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
fără plată
Program:
Palatul poate fi vizitat numai pe exterior.
Adresă și contact:
Bd. Carol I nr. 2, mun. Iași, jud. Iași
Email:
pciasi@gmail.comWebsite:
https://palatulcopiiloriasi.ro/Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.