înapoi

Mănăstirea Dobrovăț ( 1504 )

Mănăstirea Dobrovăț este un alt exemplu de obiectiv medieval, fiind construită în zorii secolului al XVI-lea.

Este cunoscută ca fiind ultima ctitorie a domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare, pe care (din nefericire) nu a mai apucat să o vadă isprăvită. În schimb, urmașul său, Bogdan al III-lea a finalizat lucrările locașului.

Un amănunt puțin cunoscut este legat de cum a luat naștere ideea zidirii mănăstirii de călugări. Povestea îl are ca protagonist pe domnitorul Ștefan care se îndrepta cu oștirea spre Suceava. Îi atrage atenția în depărtarea pădurii un punct luminos. Apropiindu-se, găsi chilia unui sihastru rus, care l-a recunoscut și l-a salutat în limba sa cu „добрый вечер (Bună seara!)”. Astfel, de la „Dobri vecer” locul a ajuns să poarte numele de Dobrovăț, în cinstea acestui monah și să adăpostească și mănăstirea omonimă.

Deși a trecut prin atacuri, jafuri, desființări, transformată în biserică de mir sau fiind la un pas de ruină, în anii '90 își recapătă statutul și vechiul aspect.

Așadar, merită să o vizitezi și tu cât mai curând!

Adaugi "Mănăstirea Dobrovăț ( 1504 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Foarte frumoasă. Ctitorie a Marelui Voievod Ștefan.
  • Drumul pînă la mănăstire f.frumos, curtea interio aranjată bine,păcat că nam văzut interiorul mănăstirii,are program de vizită trebuie interesat înainte.
  • Chiar dacă din punct de vedere istoric e de mare însemnătate, această mănăstire e mai puțin cunoscută, ceea ce e benefic pentru ea, fiindcă nu este invadată de autocarele pline cu așa-ziși pelerini, care tulbură viața mănăstirească prin gălăgia ce o fac, prin comportamentul neortodox și îmbrăcămintea indecentă. Îi invit să se călugărească pe cei ce scriu aici cu dispreț și nu cu părere de rău că au găsit biserica închisă. Mănăstirea are număr foarte mic de călugări și uneori nu are cine să stea la biserică la dispoziția vizitatorilor.
  • Mănăstirea Dobrovăț este o mănăstire de călugări amplasată în zona Dobrovăț-Ruși a unicului sat al comunei Dobrovăț (județul Iași, România) și este ultima ctitorie a lui Ștefan cel Mare, acesta murind înainte de terminarea construcției. Mănăstirea se află la o distanță de 25 de kilometri sud-est de Iași și la 35 de kilometri nord de Vaslui, într-o fostă poiană înconjurată de codri seculari, pe malul pârâului Dobrovăț.
  • Manastire renovata , arata minunat .
45min

Timp mediu de vizitare

*45

Parcare:

fără plată

* Este un spațiu larg la intrarea mănăstirii unde se pot parca aproximativ 10 mașini.

Program:

  • Duminică 08:00 - 18:00
  • Luni 08:00 - 18:00
  • Marți 08:00 - 18:00
  • Miercuri 08:00 - 18:00
  • Joi 08:00 - 18:00
  • Vineri 08:00 - 18:00
  • Sâmbătă 08:00 - 18:00

Adresă și contact:

sat Dobrovăț, com. Dobrovăț, jud. Iași

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.