Mănăstirea Hlincea este ctitorită de fiica domnitorului Petru Șchiopul (domnița Maria) în jurul anului 1587, iar acesta o închină ulterior Muntelui Athos.
De-a lungul timpului a funcționat ca metoc al Mănăstirillor Galata și Cetățuia din Iași, căzând pradă decăderii după plecarea domnitorului și a călugărilor.
Deși a fost reabilitată de domnitorii Miron Barnovschi și Vasile Lupu, la scurt timp e jefuită. Astfel, secolele XVII și XVIII își lasă amprenta asupra mănăstirii și istoriei acesteia.
În prima jumătate a secolului al XIX-lea așezământul a adăpostit un spital militar și apoi o infirmerie pentru bolnavii de holeră. În 1959 este închisă și transformată în biserică parohială. În anii '80 iarăși este reablitată, urmând ca în anii '90 să fie reînființată, redându-i-se autonomia administrativă.
Pictura datează din secolul al XVII-lea, având valoare atât din punct de vedere istoric, cât și artistic, purtând hramul Sfântului Gheorghe.
Așadar, trece-o în plan și fă un mic popas la mănăstire!
Timp mediu de vizitare
*30
Parcare:
fără plată
Program:
Adresă și contact:
sat Hlincea, comuna Ciurea, jud. Iași
Email:
hlincea@mmb.roWebsite:
https://hlincea.mmb.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.