înapoi

Mănăstirea Hlincea ( 1587 )

Mănăstirea Hlincea este ctitorită de fiica domnitorului Petru Șchiopul (domnița Maria) în jurul anului 1587, iar acesta o închină ulterior Muntelui Athos.

De-a lungul timpului a funcționat ca metoc al Mănăstirillor Galata și Cetățuia din Iași, căzând pradă decăderii după plecarea domnitorului și a călugărilor.

Deși a fost reabilitată de domnitorii Miron Barnovschi și Vasile Lupu, la scurt timp e jefuită. Astfel, secolele XVII și XVIII își lasă amprenta asupra mănăstirii și istoriei acesteia.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea așezământul a adăpostit un spital militar și apoi o infirmerie pentru bolnavii de holeră. În 1959 este închisă și transformată în biserică parohială. În anii '80 iarăși este reablitată, urmând ca în anii '90 să fie reînființată, redându-i-se autonomia administrativă.

Pictura datează din secolul al XVII-lea, având valoare atât din punct de vedere istoric, cât și artistic, purtând hramul Sfântului Gheorghe.

Așadar, trece-o în plan și fă un mic popas la mănăstire!

Adaugi "Mănăstirea Hlincea ( 1587 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Zidită în 1591 de către Doamna Maria fiica Domnitorului Petru Şchiopul cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a fost închinată de la început unei mănăstiri din Grecia și după câțiva ani mănăstirii Galata. După anul 1670 intră în grija Mănăstirii Cetățuia pentru ca abia în 2001 să-şi capete autonomia. Pictura bisericii datează de prin anii 1660 de aceea este necesară refacerea ei. Atmosfera este una tihnită, biserica fiind amplasată într-un mic parc înconjurat de ziduri de protecție.
  • Manastirea Hlincea a fost construita la sfarsitul secolului al XVI lea si este o mănăstire de călugări .Manastirea este situată în satul Hlincea , comuna Ciurea fiind o ctitorie a domniței Maria fiica domnitorului Moldovei Petru Schiopul .
  • Mănăstirea Hlincea a fost construită înainte de 1591, pe cheltuiala Mariei, fiica lui Petru Schiopul si a sotului ei, Zotu Tigara. Lăsată în paragină de călugării de la mănăstirea Dionisiat, cărora le fusese închinată, ea s-a ruinat repede. Măsurile luate de radu Mihnea pentur remedierea situatiei, proaste în care se afla, n-au dat rezultatele asteptate. A fost refăcută pe la jumătatea secolului al XVII-lea, iar pictura, întimpul domniei lui Stefan, fiul lui Vasile Lupu ( 1651 - 1661 ) . Planul bisericii are multe asemănări cu acela al bisericii de la Aroneanu. Se deosebeste totusi prin prezenta contraforturilor si a paramentului, mai ales turla, cae datează de la jumătatea secolului al XVII-lea. Mai bine păstrată, pictura de la Hlincea are asemănări cu cea de la Golia si se bănuieste ca si aceasta opera aceluiasi zugrav Matei. Se remarcă printre altele chipul vulturului bicefal încoronat, zugrăvit într-o nisă de sub ferestrele altarului si tabloul votiv de pe peretele de sud al naosului, tablou în care apar, îmbrăcati în costumele de ceremonie, Vasile Lupu si doamna Ecaterina.
  • Frumos, liniște și pace.
  • Locație retrasă, liniște multă
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Parcare:

fără plată

* Sunt aproximativ 10 locuri de parcare fără plată chiar la intrarea în curtea mănăstirii.

Program:

  • Duminică 08:00 - 18:00
  • Luni 08:00 - 18:00
  • Marți 08:00 - 18:00
  • Miercuri 08:00 - 18:00
  • Joi 08:00 - 18:00
  • Vineri 08:00 - 18:00
  • Sâmbătă 08:00 - 18:00

Adresă și contact:

sat Hlincea, comuna Ciurea, jud. Iași

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.