înapoi

Mănăstirea Miclăușeni ( 1823 )

Mănăstirea Miclăușeni este un alt obiectiv ce poartă amprenta cunoscutei familii Sturdza.

Deși prima variantă a bisericii datează de la finalul secolului al XVIII-lea, când era doar un paraclis al moșiei boierești, forma actuală o are din 1823. De-a lungul vremii a mai fost reparată, dar punctul de cotitură se petrece în 1944 din cauza războiului. După ce părăsește castelul, nemaiavând pe nimeni alături, alege calea monahală și astfel ia ființă mănăstirea.

O dată cu decretul din anii '50 ai vechiului regim, așezământul este abandonat. Abia în 1994 este reînființată mănăstirea și viața de obște, maicile înviind întregul loc.

Aici sunt ateliere de croitorie, brodat, de încondeiat ouă și de pictură a icoanelor.

Locașul se află pe lista monumentelor istorice și poate fi vizitat alături de Castelul Sturdza.

Din 2001 acesta aparține Mitropoliei Moldovei și Bucovinei care fusese donat Bisericii încă din 1947 de ultima moștenitoare a familiei Sturdza.

Așa că, vino și tu să vezi cum arată o catapeteasmă în stil baroc, incluzând-o alături de celelalte destinații din plan!

Adaugi "Mănăstirea Miclăușeni ( 1823 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Sălăşuită într-o poiană a fostului Domeniu Sturdza această mănăstire are începuturile în a doua parte a secolului 18. Aflată în imediata apropiere a Castelului Sturdza , a fost marcată ca şi acesta de numeroase evenimente istorice. Închisă în perioada comunistă a redevenit după anul 1990 mănăstire de maici. Deși are un număr destul de mare de vizitatori, atrași în principal de castel, mănăstirea nu are un aer atât de înfloritor după cum ne-am aştepta. Mai este de lucru la estetică și la dotări pentru a atrage fonduri din pelerinaj.
  • O oază de liniște și armonie. Recomand cu drag o excursie până aici. Merită 100%.
  • O manastire de maici ca mai toate din Romania. Este in curs de imbunatatire ceea ce este bine. Chiar daca sunt situate in acelasi perimetru nu inteleg de ce se posteaza imagini cu castelul care reprezinta un alt edificiu.
  • Castelul miclauseni
  • O manastire care are un trecut tumultos , desfiintata de comunisti , dar dupa evenimentele din decembrie 1989 a revenit la statulul ei de manastire . Aici sunt inmormantati ctitorii ei , preotul care a slujit la aceasta biserica pe timpul comunistilor . Sa spunem acum ca se renoveaza acolo , se fac lucrari de consolidare a fundatiei dar totusi se poate gasi cineva dintre vietuitorii manastirii sa curete mormintele de noroi , macar la sfarsit de saptamana cand nu se mai lucreaza caci vin multi vizitatori si stau si contempla mormintele si se chinuie sa descifreze fiecare epitaf plin de tarana sau din noroiul de pe morminte . Este o vorba - ,,fie-le tarana usoara,, ... !!! Alo ... Manastirea Miclauseni ... !!!
45min

Timp mediu de vizitare

*45

Program:

  • Duminică 08:00 - 18:00
  • Luni 08:00 - 18:00
  • Marți 08:00 - 18:00
  • Miercuri 08:00 - 18:00
  • Joi 08:00 - 18:00
  • Vineri 08:00 - 18:00
  • Sâmbătă 08:00 - 18:00

Adresă și contact:

sat Miclăuşeni, com. Butea, jud. Iași

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.