înapoi

Mănăstirea Piatra Sfântă „lu`Tărâță” ( 1721 )

Mănăstirea Piatra Sfântă ( Tărâță ) datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Mai întâi a fost ridicată o biserică din lemn, ctitorită de Dimitrie Bosie, ce slujea ca un schit pentru o mână de sihaștri care se nevoiau din greu. Ulterior este întărit cu piatră la inițiativa domnitorului Grigore Ghica și era un loc pentru cei care căutau isihie.

Așezământul este cunoscut sub trei forme. Numele actual îl poartă din 1998, dat după localitatea Pietrărie din apropiere, iar „Tărâță” se pare că ar veni de la un boier care și-a lăsat întreaga avere schitului.

Un detaliu puțin știut este că în a doua parte a secolului al XVIII-lea  aici a fost un spital pentru oamenii bolnavi de ciumă.

A funcționat sub ascultarea Mănăstirii Sfântului Spiridon, azi biserica din curtea Spitalului omonim din Iași.

În anii '70 este reabilitată și spre finalul anilor '90 reînființată viața monahală. Așa că, trece-i și tu pragul!

Adaugi "Mănăstirea Piatra Sfântă „lu`Tărâță” ( 1721 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Manastirea mai este cunoscuta si sub numele de schitul lui Tărâță . Denumirea provine de la Gheorghe Tărâță , un funcționar al Epitropiei Sf. Spiridon care a donat schitului prin testament averea sa . În 1959 comunistii inchid shitul , dupa care in 1990 lacasul de cult se redeschide ca manastire de calugari .
  • Începuturile acestui locaş se leagă de retragerea unor monahi iubitori de isihie pe piscurile din apropierea pietrăriei de deasupra Socolei, în veacul al XVII-lea. Grigore Ghica Voievod va trimite acolo meşteri şi materiale. în anul 1732. care au ridicat un schit cu biserică din piatră şi din lemn. Domnitorul a dăruit noului schit mai multe venituri. La 1733 Constantin Nicolae Mavrocordat-Vodă întăreşte din nou miluirile acordate schitului, iar în 1741 Grigore Ghica Vodă. revenind în scaun, face noi daruri, bani şi alimente pentru hram. sărbătoarea Buneivestiri. Fiul acestuia din urmă. Matei Gr. Ghica Voievod, ajută pe călugări să repare schitul care începea să se năruiască. Cu binecuvântarea Mitropolitului lacov biserica primeşte un alt hram, Adormirea Maicii Domnului. La 1755 Matei Gr. Ghica rânduieşte epitrop asupra acestui schit pe biv vel jignicerul Ştefan Bosie. care fusese epitrop la Sf. Spiridon din laşi şi la biserica Domnească din Tg. Frumos, iar la 1761 loan Teodor Calimachi afieroseşte acest schit ca să fie spital pentru ciumaţi, sub purtarea de grijă şi ascultarea Mănăstirii Sf. Spiridon. În hrisoavele domneşti schitu este îndeobşte cunoscut cu titlul de Schitul Săhăstriei deasupra Socoii în codrii laşului, dar în limbaj popular i s-a spus. mai pe scurt Schitul lui Tărâţă. Nu se cunoaşte clar motivul însă se pare că ar veni de la un oarecare Gheorghe Tărâţă, care a lăsat prin testament toată averea sa acestui schit, la 1779. Redeschis după 1990. schitul Tărâţa a devenit apoi mănăstire de călugări, iar în anul 1998 I. P. S. Mitropolit Daniel i-a schimbat numele în Piatra Sfântă, având in vedere şi apropierea de zona numită Pietrărie.
  • Excelent ! liniște, frumos lacaș de rugaciuni casa Domnului mereu pritoare pentru cei ce pașesc aici .
  • O oaza de liniște și reculegere după o săptămână chinuita cu starea de râu din cauza sănătății ! Te incarci din acest mic pelerinaj cu pofta de viata!!
  • Un locas linistit an mijlocul naturii,foarte frumos,Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti.
1h

Timp mediu de vizitare

*60

Parcare:

fără plată

* Sunt câteva locuri de parcare fără plată atât în incinta mănăstirii cât și la intrare.

Program:

  • Duminică 08:00 - 17:00
  • Luni 08:00 - 17:00
  • Marți 08:00 - 17:00
  • Miercuri 08:00 - 17:00
  • Joi 08:00 - 17:00
  • Vineri 08:00 - 17:00
  • Sâmbătă 08:00 - 17:00

Adresă și contact:

str. Piatra Sfântă nr. 2, com. Bârnova, jud. Iași

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.