înapoi

Mănăstirea Podgoria Copou ( 1638 )

Mănăstirea Podgoria Copou datează din prima parte a secolului al XVII-lea, fiind ctitorie a domnitorului Vasile Lupu.

Un aspect interesant este legat de legenda construirii locașului. Povestea o are pe soția domnitorului în prim-plan care s-a ascuns în pădurea de aici în timpul unui atac al tătarilor. Ulterior acesta o găsește în scorbura unui copac cu ajutorul câinelui său de vânătoare, pe care-l chema Copou. Apoi, datorită acestui fericit eveniment a rezultat zidirea unei mănăstiri de maici, închinată Muntelui Athos.

Aceasta a înlocuit vechea bisericuță din lemn, trecând prin multe obstacole cu trecerea anilor.

Nimicită total în 1653 este reconstruită abia în 1702 de domnitorul Constantin Duca. În 1864 este desființată, dar păstrată ca biserică de mir. În 1960 este inclusă în cadrul Grădinii Botanice din Iași, apoi reabilitată. Abia în 2001 revine la statutul inițial, rămânând astfel până azi.

Deși nu s-a menținut nimic din aspectul de la început, acest locaș liniștit dintre vii așteaptă să-i treci și tu pragul!

Adaugi "Mănăstirea Podgoria Copou ( 1638 )" în călătoria ta?
Ce ai vizita dintre cele 125 atracții turistice din Iași?
Reviews
  • Mănăstirea Podgoria Copou este o mănăstire ortodoxă de maici ce poartă hramul Sfinților Atanasie și Chiril praznuiți la 18 ianuarie și Duminica Mironosițelor. Deține o biserică inițial ctitorită de domnitorul Vasile Lupu pe la 1638 dar arsă intre timp, pe locul căreia se află biserica actuală. În anul 2015 a fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice din județul Iași. Are o locație mai deosebită, aici ajungandu-se prin Grădina Botanică din Iași pe strada Podgoriilor, mergând printre vii, de unde și numele. După ce a fost dărîmată și reconstruita in mai multe rânduri, este redeschisă ca mănăstire de maici in anul 2001. Este o oază de liniște și rugăciune, atmosferă dată de rînduiala călugărească și gospodărirea cu chivernisire, în care oamenii vin cu drag pentru folosul sufletesc. În prezent are 15 viețuitoare și un preot vrednic slujitor. Are un atelier de veșminte preotesti care ajută la întreținerea mănăstirii. Are un mic arhondaric cu câteva camere de oaspeți, iar dragostea de Dumnezeu îndeamnă la înflorirea locasului cu construcții și consolidări spre slava lui Dumnezeu și odihna credincioșilor. Atentie: traseul cel mai bun este prin sos Munteni pe lângă Aquahold Tradings.
  • O picătură de istorie și cultură a acestui popor.
  • Acest aşezământ, înălţat in în podgoria Copou, este cunoscut şi ca "bisericuţa dintre vii". Sfântul Atanasie (†373) a fost arhiepiscop al Alexandriei (Egipt) , remarcându-se ca mare apărător al dreptei credinţe. El a luptat prin scrierile si învăţătura sa împotriva ereziei lui Arie, condamnată la Sinodul I ecumenic (Niceea, 325) . Ctitoria ieşeană a fost înălţată de Vasile Lupu vodă şi familia sa la 1638, chiar înainte de a zidi «ruga» închinată Sfinţilor Trei Ierarhi. Biserica a fost apoi "înnoită şi înfrumuseţată" de Constantin Duca vodă, la 1702, iar la 1809 a fost refăcută de Serafim, egumenul mănăstirii Trei Ierarhi. după cum reiese din cele trei pisanii. Pictu¬ra interioară datează din 1850. Biserica a fost metoh al mănăstirii Caracalu, de la Muntele Athos, de unde provenea şi egumenul Serafim. Astăzi sfântul locas este inclus în perimetrul Grădinii Botanice din Copou, înfiinţată după 1960, care este cea mai întinsă din tară, într-un cadru natural minunat, deşi aproape de tumultul oraşului, biserica este o oază de linişte şi înălţare spirituală
  • Un loc în care poți aprinde o lumânare pentru cei ce nu mai sunt printre noi...
  • Frumoasa, discreta. O incantare.
30min

Timp mediu de vizitare

*30

Parcare:

fără plată

* Parcare fără plată cu aproximativ 20 locuri de parcare în fața intrării în mănăstire, în incinta Grădinii Botanice.

Program:

  • Duminică 08:00 - 18:00
  • Luni 08:00 - 18:00
  • Marți 08:00 - 18:00
  • Miercuri 08:00 - 18:00
  • Joi 08:00 - 18:00
  • Vineri 08:00 - 18:00
  • Sâmbătă 08:00 - 18:00

Adresă și contact:

str. Podgoriilor nr. 1, mun. Iași, jud. Iași

Email:

copou@mmb.ro

Contactează:

Vezi telefon
    Arată-mi sugestii din Moldova:

Iți recomandăm în Iași următoarele locații :

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Iași ( 1628 )

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești

Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia Iași ( 1645 )

Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica Dubălari ( 1803 )

Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica Zlataust ( 1638 )

Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica Sfântul Andrei Iași ( 1794 )

Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.