Palatul Lascăr Cantacuzino-Pașcanu este o altă clădire-monument a orașului, fiind ridicat în 1780.
Ulterior, în anul 1822 este reabilitat, iar în 1912 este transformat în sediu pentru primărie. Acest lucru a fost valabil până în 1970, când instituția își schimbă sediul în Palatul Roznovanu. Edificiul devine apoi destinația mai multor redacții precum: „Convorbiri literare”, „Flacăra Iașului” și altele. Începând cu anul 2005 aici își desfășoară activitatea Oficiul Stării Civile din Iași, unind mii de cupluri ieșene.
Denumirea te poate duce cu gândul și la Palatul Copiilor, dar ambele funcționează cu scopuri diferite. Un detaliu interesant este că palatul ar fi fost construit pe locul care i-ar fi fost destinat domniței Ruxandra, fiica domnitorului Vasile Lupu.
Cu toate că e o instituție publică, te ajută să știi că parterul poate fi vizitat chiar și când au loc ceremoniile.
Așadar, adaugă-l pe listă și mergi să-l vezi!
Timp mediu de vizitare
*30
Program:
Adresă și contact:
str. Vasile Alecsandri nr. 8, mun. Iași, jud. Iași
Email:
stareacivila@dlep-iasi.roWebsite:
https://www.dlep-iasi.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.