Palatul Roznovanu datează din secolul al XVIII-lea și acum găzduiește sediul primăriei ieșene.
A aparținut marii și influentei familii boierești Rosetti-Roznovanu, iar în 1891 a fost vândut. Pe atunci primarul orașului era Vasile Pogor și a cumpărat domeniul cu scop administrativ, lucru care a rămas pânâ în prezent.
E locul care a jucat un rol important în Primul Război Mondial și unde Regele Ferdinand I a dezbătut soarta țării. Apoi, din 1970 revine la statutul de sediu al primăriei și este martoră a prezenței numeroaselor personalități care i-au trecut pragul.
Un detaliu interesant este că arhitectul Gustav Freywald a proiectat atât palatul, cât și Catedrala Mitropolitană. Construit în stil neoclasic vienez, arhitectura sa îmbină și elemente ale stilului eclectic cu cel baroc.
Este un edificiu reprezentativ al orașului și-l poți adăuga din acest moment în planul tău de călătorie pentru a-i admira splendoarea!
Timp mediu de vizitare
Parcare:
fără plată
Program:
Palatul se vizitează numai în exterior.
Adresă și contact:
Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 11, mun. Iași, jud. Iași
Website:
http://www.primaria-iasi.ro/Contactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.