Plopii fără soț din Bucium dăinuie încă din secolul al XIX-lea și au fost consacrați datorită poemului omonim al lui Mihai Eminescu.
Cu toate că majoritatea crede că poezia a fost scrisă pentru Veronica Micle, criticii literari susțin că i-a fost dedicată fiicei unui pictor, Cleopatra Poenaru.
De asemenea, „plopii inițiali” care l-au inspirat pe poet se află pe strada bucureșteană Căderea Bastiliei. Însă și plopii ieșeni de pe dealul Bucium descriu perfect cadrul poemului eminescian, fapt pentru care au devenit o atracție în sine.
La început aici străjuiau 29 de plopi falnici. Vremea și intemperiile ei au făcut să se împuțineze. Coincidența face că au rămas 15, tot un număr „fără soț”.
Un soclu cu versurile și bustul lui Eminescu te întâmpină alături de câteva bănci unde poți poposi.
În 1973 primesc titlul de „monumente ale naturii”.
Se pot vizita oricând, așa că îl poți trece în planul tău!
Timp mediu de vizitare
Program:
Adresă și contact:
Șos. Bucium nr. 74, mun. Iași, jud. Iași
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.