Schitul Băiceni-Secu se află într-o zonă pitorească și a fost zidit în 1992, funcționând sub ocrotirea Mănăstirii Secu.
Poartă hramul Acoperământului Maicii Domnului și a fost ctitorită de părintele Vichentie Amariei împreună cu obștea de călugări a vremii.
La intrarea schitului stă de strajă o clopotniță înaltă, a cărei atracție principală o reprezintă pictura de pe zidul interior. De asemenea, schitul este format din două case monahale, unde sunt și chiliile, plus clopotnița. La etajul uneia dintre case este paraclisul unde se slujește.Paraclisul a fost sfințit în vara anului 2009, iar în prezent aici viețuiesc o mână de monahi.
Locul este relativ retras de sat și înconjurat de natură. Un lucru interesant este faptul că lângă schit poți vedea un deal cu tot felul de obiecte din lemn. E ca un muzeu în aer liber, unde sunt expuse fântâni cu cumpănă, toacă, clopot și altele asemenea.
Așadar, adaugă-l și tu în plan și hai să-l vizitezi!
Timp mediu de vizitare
*120
Parcare:
fără plată
Program:
Adresă și contact:
sat Băiceni, com. Cucuteni, jud. Iași
Website:
https://baicenisecu.mmb.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.