Schitul Boureni dăinuie din 1657, însă primul locaș din sat datează din secolul al XIV-lea.
Nu se cunosc prea multe date despre înființarea schitului, însă cert e că a avut de suferit de pe urma legii secularizării din 1863. Călugării au fost nevoiți să plece, iar schitul să devină parohie.
Ulterior, spre finele secolului al XIX-lea este reînființată de către familia Surdza și dată în grija Mănăstirii Neamț. În 1942 a fost mutat pe moșia soților Huzărescu, la rugămintea lor, lângă pădure. Pe acest loc a fost înălțată apoi biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, în memoria fiului acestora.
Pe toată perioada regimului comunist este închisă, slujindu-se doar cu ocazia hramului. După 1990 este reluată viața monahală, iar după doi ani funcționează sub oblăduirea Mănăstirii Sihăstria Neamțului.
Este situată într-un loc liniștit, cu o mână de călugări și merită să se afle și în planul tău de călătorie!
Timp mediu de vizitare
*45
Program:
Adresă și contact:
sat Boureni, com. Moțca, jud. Iași
Website:
https://boureni.mmb.roContactează:
Vezi telefonBiserica „Adormirea Maicii Domnului” se află și ea în rândul ctitoriilor domnitorului Miron Barnovschi-Movilă, fiind ridicată în 1628.
Conacul Carp din Țibănești a fost ridicat în 1820 de către bunicul lui Petre P. Carp, boierul Ion, după ce zidise și biserica din apropiere.
Biserica Vovidenia din Iași datează din jurul anului 1645 și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Biserica „Ziua Crucii” ( Dubălari ) din Iași este zidită în anul 1803, fiind ctitorită de breasla dubălarilor ( sau tăbăcarilor, cei care lucrează cu pielea animalelor ).
Biserica „Zlataust” din Iași este un alt locaș cu istorie, ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, ce a fost ridicat în 1638 într-o singură lună.
Biserica „Sfântul Andrei” datează din 1794 și a fost zidită pentru a înlocui o veche și mare biserică din lemn.